Duitse justitie zoekt RAF-terroristen in Groningen

De drie RAF-terroristen: de bovenste drie foto's zijn oude foto's, de onderste drie zijn hoe de drie er nu vermoedelijk uitzien
De drie RAF-terroristen: de bovenste drie foto's zijn oude foto's, de onderste drie zijn hoe de drie er nu vermoedelijk uitzien © RTV Noord
De beloning die de Duitse justitie uitlooft voor de aanhouding van drie RAF-terroristen is verhoogd naar 150.000 euro. Het gezochte drietal is al decennia voortvluchtig en volgens de politie in onze provincie gesignaleerd.
Het gaat om Ernst Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette, die behoren tot de derde generatie van de Rote Armee Fraktion (RAF). Het drietal leeft vermoedelijk sinds de jaren negentig ondergronds.
De RAF was de actiefste links-extremistische terreurgroep in West-Duitsland, werd in 1970 opgericht en is verantwoordelijk voor 48 dodelijke slachtoffers, van wie 34 vermoord zijn. Het gezochte drietal behoort tot de generatie die in de jaren negentig actief was. De RAF heeft zich in 1998 zelf opgeheven.
Lees verder onder de video
'De RAF had Duitsland in z'n greep en ik vond dat fascinerend'

Roofovervallen op supermarkten en geldtransporten

Het gezochte drietal wordt beschuldigd van diverse roofovervallen op supermarkten en geldtransporten in de deelstaat Niedersachsen. Ook wordt hen een bomaanslag op een gevangenis in Duitsland ten laste gelegd.
De overvallen vonden plaats van 1999 tot 2016. De Duitse justitie denkt dat de overvallen bedoeld waren om in het levensonderhoud te voorzien en de organisatie overeind te houden.
Lees verder onder de foto
Het logo van de RAF
Het logo van de RAF © RTV Noord

Grensstreek

Volgens Alexander Hege, de Duitse persofficier van justitie, heeft de politie ook Nederland en met name de grensstreek in het vizier als verblijfplaats van het drietal: 'Een van de verdachten heeft nauwe banden en misschien wel vrienden in Nederland. We hebben reden om aan te nemen dat ze vaak in Nederland zijn geweest of misschien nu ook in jullie land verblijven.'
Nederlandse kranten in een vluchtauto, uitgelezen mobiele telefoons, een verklaring dat het drietal op een camping in Oost-Groningen verbleef én een politieonderzoek in Groningen voeden het gerucht dat de terroristen mogelijk in onze provincie hebben gewoond of nog steeds wonen.
Ook Nederland ontkwam niet aan de terreur van de RAF, maar dat speelde zich vooral af in de jaren 70. Het voorvluchtige trio heeft voor zover bekend niets te maken met de RAF-aanslag in Winschoten in 1977, toen er in een Zwitserse fabriek (met Duitse aandeelhouders) brand werd gesticht. Hierbij kwam niemand om het leven. De aanslag was bedoeld om Nederland wakker te schudden en diende als dreigement.
Lees verder onder de foto
Een Duits opsporingsbericht van de Duitse RAF-terroristen
Een Duits opsporingsbericht van de Duitse RAF-terroristen © RTV Noord

Gouden tip

De beloning voor de gouden tip stond op 80.000 euro, maar is nu verhoogd naar 150.000 euro. Daarmee wil justitie een laatste poging doen om het drietal op te pakken.
'Met dit bedrag hopen we dat zich een kroongetuige meldt of dat er van binnenuit mensen zijn die ons informatie willen geven', aldus persofficier Hege van de Staatsanwalt Verden in Niedersachsen.