Voedselbanken zoeken naar manieren om magen te blijven vullen: ‘Dit is zo niet vol te houden’

Voedselbank Groningen
Voedselbank Groningen © Kees van de Veen/ANP
Meerdere voedselbanken in de provincie herkennen het verhaal van voedselbank Het Hogeland over de afname van het aantal producten dat zij uit supermarkten krijgen. Het levert problemen op voor het vullen van de voedselpakketten.
Steeds meer supermarkten nemen maatregelen om voedselverspilling te verminderen. Zo hebben de meeste supermarkten tegenwoordig een ‘anti-verspillingsbak’. Deze bak is gevuld met producten die niet meer in het schap liggen omdat de houdbaarheid bijna verloopt. De producten die bijna over datum zijn, worden aangeboden met hoge kortingen.
Ook stellen veel supermarkten dagelijks pakketten samen met producten die niet meer verkocht kunnen worden in de winkel, maar nog wel goed zijn voor consumptie. Zo’n pakket kan voor een klein bedrag, meestal rond de vijf euro, worden gekocht.

75 procent minder

Deze ontwikkeling is nadelig voor voedselbanken, die de producten van supermarkten nodig hebben om voedselpakketten te kunnen vullen. Wieb Roffel, vrijwilliger bij de voedselbank Het Hogeland, zei maandag bij RTV Noord dat er op dit moment 75 procent minder producten worden ontvangen dan een jaar geleden.
Andere voedselbanken in de provincie kampen met hetzelfde probleem, weet Beno Munneke, voorzitter van voedselbank Midden-Groningen. Er moet noodgedwongen worden gekeken naar andere mogelijkheden om voldoende producten binnen te krijgen. Munneke zette de afgelopen tijd daarom meer in op producten die rechtstreeks van het algemene distributiecentrum van de voedselbank komen. Op dit moment komt driekwart van de producten bij voedselbank Midden-Groningen van het distributiecentrum.
Op een gegeven moment stoppen mensen met doneren
Beno Munneke - Voedselbank Midden-Groningen

Inzamelingsacties

Voedselbank Stadswolde organiseert regelmatig inzamelingsacties bij supermarkten om zo meer producten te verzamelen, vertelt voorzitter Goziena Brongers. Mensen die boodschappen doen, wordt door middel van posters gevraagd of zij houdbare producten willen doneren aan de voedselbank. Na de kassa staat een boodschappenkrat waarin mensen de producten kunnen achterlaten. ‘Dat kun je af en toe doen,’ zegt Munneke van de voedselbank in Midden-Groningen, ‘maar op een gegeven moment stoppen mensen met doneren.’
De voedselbank in Stadswolde kan ook op steun rekenen van kerken die inzamelingsacties houden. ‘Dat helpt, maar we merken dat we meer moeten doen om de klanten te kunnen voorzien van voedselpakketten,’ zegt Brongers.

Bijkopen

Ondanks de producten van het distributiecentrum en de extra sponsoracties zijn er niet altijd voldoende producten om alle klanten van de voedselbank van eten te voorzien. 'We proberen altijd een pakket samen te stellen met alle producten van de schijf van vijf. Maar om dat nu mogelijk te maken, moeten we producten bijkopen.' Met 320 huishoudens die bij voedselbank Midden-Groningen komen, gaat dit honderden euro’s extra kosten per week voor de voedselbank. ‘Dit is zo niet vol te houden,’ aldus Munneke.
Brongers merkt dit ook. Hoewel er bij Stadswolde op dit moment nog geen grote problemen zijn, moeten er toch met enige regelmaat producten worden bijgekocht. ‘Dit probleem is het komend jaar een belangrijk punt van aandacht,’ aldus Brongers.