Moet Hertenkamp Haren 'uitsterfbeleid' voeren? 'Generaties hebben van dit park genoten'

Het hertenkamp in Haren
Het hertenkamp in Haren © Nick van der Kamp/RTV Noord
Het bestuur van het Burgemeester Boeremapark in Haren maakt zich zorgen om de toekomst van het hertenkamp. De gemeente Groningen is van plan een uitsterfbeleid in te voeren, ondanks dat dit volgens landelijke afspraken niet nodig is.
De Stadspartij en VVD stellen woensdag vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Al langer onzeker

Al langere tijd was er spanning rondom het voortbestaan van hertenkampen in Nederland. Begin vorig jaar maakte demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat hertenkampen moesten verdwijnen. Volgens de minister zouden de herten in de natuur moeten leven en niet achter hekken.
Er kwamen veel reacties op het besluit van minister Adema. Dierenwelzijnsorganisaties waren er blij mee, omdat herten geen natuurlijk gedrag vertonen wanneer ze in de kampen leven. Maar er kwam ook veel kritiek. Hertenkampen hebben in veel gemeenten een belangrijke historische waarde. De minister besloot daarop dat hertenkampen toch mogen blijven bestaan. Het zorgde voor vreugde en opluchting bij hertenkampen.

Uitsterfbeleid

De gemeente Groningen is nu van plan om alsnog een uitsterfbeleid toe te passen. Eerder deze maand bezocht wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) het hertenkamp in Haren met deze mededeling. Het bestuur van het hertenkamp vindt het nieuws onbegrijpelijk. 'Het zou heel erg jammer zijn als dit park verloren gaat', zegt voorzitter Cor Harms.
Al vele generaties hebben van dit park genoten
Cor Harms - voorzitter Stichting Burgemeester Boeremapark
Het hertenkamp is de enige in de omgeving. 'Mensen komen naar dit park om te wandelen of om zomers af te koelen. Kinderen kunnen hier wat leren over de dieren of ze voeren', vertelt Harms. 'Al vele generaties hebben van dit park genoten.'
Lees verder onder de video
'De hoop is groot, het zou jammer zijn als het hertenkamp verdwijnt'
Wat is een uitsterfbeleid?
Met een uitsterfbeleid mag er niet meer worden gefokt met de herten van hertenkampen en kinderboerderijen. De herten die er al zijn mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen.

Op dit moment heeft het hertenkamp in Haren één bok (mannelijk hert) en vijftien hindes (vrouwelijke herten). Bij een uitsterfbeleid wordt de bok gesteriliseerd, daardoor sterft de kudde uit. Dat kan nog twintig jaar duren, maar het betekent uiteindelijk een einde van het hertenkamp in Haren.

Verbazing

De Stadspartij 100% voor Groningen en VVD begrijpen niet waar het plan voor een uitsterfbeleid vandaan komt. Woensdagmiddag stelt Mariska Sloot (Stadspartij) namens beide partijen vragen aan het college van burgermeester en wethouders. Volgens raadslid Ietje Jacobs (VVD) was er veel verbazing rondom het nieuws: 'We gingen er na het besluit van minister Adema vanuit dat het hertenkamp in Haren gewoon kon blijven bestaan.'
Net als voorzitter Harms ziet Jacobs dat het hertenkamp erg belangrijk is voor kinderen uit de omgeving. 'Een hert moet niet alleen Bambi uit het prentenboek zijn. Maar ook een dier dat je gewoon kunt zien in het park', aldus Jacobs.

Actie ondernemen

Het bestuur van het Boeremapark schrijft een brief aan het college en is blij dat er in de gemeente aandacht komt voor het hertenkamp. Harms hoopt dat het college net als minister Adema tot een ander inzicht komt.
Dinsdag 5 maart wordt er door de gemeente een besluit genomen over de toekomst van het hertenkamp.