Opa Geert werkt 50 jaar bij het UMCG: 'Ik wil nog wel eem deurgoan'

Geert Zoutman in de werkplaats van het UMCG
Geert Zoutman in de werkplaats van het UMCG © Ariënne Dozeman
Vijftig jaar hetzelfde werk bij dezelfde werkgever, dat is best uniek. Geert Zoutman uit Winschoten is het gelukt. Al 50 jaar werkt hij op de afdeling medische technologie van het UMCG.
Iedere werkdag stapt Geert Zoutman om half zes 's ochtends op zijn scooter. Vanuit zijn woonplaats Winschoten rijdt hij, door het Groninger land, naar Stad.
Rond half zeven is hij in de werkplaats. Meestal is hij de eerste en dus zet hij een kan koffie voor zijn collega's.

Eerste en enige sollicitatiebrief

Geert was 16 jaar toen hij de advertentie in de krant zag staan: het ziekenhuis zocht een hulpkracht elektronica. 'Is dat niks veur die Geert?', vroeg zijn moeder hem. En dus schreef hij een sollicitatiebrief(je) naar het ziekenhuis.
Die handgeschreven brief heeft Geert altijd bewaard. Met blauwe balpen is in een net handschrift te lezen: 'Na de lagere school goed te hebben doorlopen, ben ik nu ook in het bezit van het diploma LTS elektrotechniek.'
Blijkbaar maakte hij er goede sier mee, want op 18 februari 1974 kon hij beginnen. Zijn eerste loon bedroeg 490 gulden.
'Ik was n rustig jonkje, nait echt op veurgrond', memoreert Geert. Hij herinnert zich nog dat hij op zijn eerste werkdag een stapel vakbladen onder zijn neus geschoven kreeg. Daar moest hij eerst maar eens in gaan lezen.
Zijn eerste echt grote klus was het trekken van een centrale antennekabel door het ziekenhuis.
Geert Zoutman op 15-jarige leeftijd
Geert Zoutman op 15-jarige leeftijd © Ariënne Dozeman

Alleen de administratie bevalt niet

Geert is altijd bij de technische dienst gebleven, maar heeft wel eens gewisseld van expertise. Hij begon bij de audio-video groep en hield zich daarna bezig met laboratoriumapparatuur. Vervolgens kwam de röntgen- en nu zit hij alweer een paar jaar in de sterilisatie- en desinfectie-apparatuur.
In 50 jaar tijd is er natuurlijk wel het een en ander veranderd. 'Wie hadden toun gain computers, wie schreven alles op n braifje', vertelt Geert. Tegenwoordig moet elke handeling die je doet vastgelegd worden in de computer. Die administratie is eigenlijk het enige onderdeel van het werk dat Geert niet zo graag doet.
As je veuroet kiekst, denkst t duurt nog n zet, mor trugkiekend is t snel goan.
Geert Zoutman

Altijd een lach om de mond

Toch zou hij het niet anders willen. Het leuke, afwisselende werk en de fijne collega's zijn volgens Geert de reden dat hij het zo lang heeft volgehouden. Onderling maken ze heel wat geintjes. Zo wordt Geert steevast met 'opa' aangesproken.
Leidinggevende Paul de Vries: 'Hij heeft altijd een lach om de mond, altijd goede inzet en is altijd bereid om te helpen. Geert staat altijd voor een ander klaar.'
Door zijn lange staat van dienst heeft Geert natuurlijk ook heel veel kennis. 'Geert is een wandelende encyclopedie van het UMCG', vertelt zijn collega Eric Guldemond.
Of hij ook slechte eigenschappen heeft? De Vries moet lachen: 'We vragen bij Geert nog wel eens om de korte versie van een verhaal.'
Geert Zoutman met een deel van zijn collega's
Geert Zoutman met een deel van zijn collega's © Ariënne Dozeman

Nog niet met pensioen

In juni wordt Geert 67 jaar, dan mag hij met pensioen. Maar liever gaat hij nog even door. Geert: 'Ik heb bie mien leidinggevende aangeven dat ik nog wel eem deur wil goan.' Hij hoopt nog een dag of twee aan te kunnen blijven.
Paul ziet dat wel zitten, 'want zoveel ervaring en kennis, dat zullen we wel gaan missen'.
Wel is er na zijn pensioen meer tijd voor de dingen die Geert naast zijn werk graag doet. Zoals lekker op pad gaan met zijn vrouw Dineke. De twee gaan graag even naar de IKEA, of een dagje richting Amsterdam zodat hij naar de vliegtuigen op Schiphol kan kijken.
Opa Geert werkt 50 jaar bij het UMCG - en hij is nog niet klaar

'Trugkiekend is t snel goan'

Geert is er trots op dat hij zoveel jaar voor het ziekenhuis mag werken. Hij is als jongste begonnen op de afdeling, nu is hij de oudste in de werkplaats. De tijd is hem snel gegaan: 'As je veuroet kiekst, denkst t duurt nog n zet, mor trugkiekend is t snel goan.'