Folkingestraat krijgt dertien Stolpersteine voor familie Bollegraaf

De Bolly Band met enkele gezinsleden Bollegraaf
De Bolly Band met enkele gezinsleden Bollegraaf © Groninger Archieven
In de Folkingestraat in Stad worden medio april dertien Stolpersteine gelegd ter herinnering aan de familie Bollegraaf. De dertien familieleden zijn in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd en vermoord. De stenen komen er dankzij een succesvolle doneeractie van vier nazaten van de familie.
De crowdfunding leverde ruim 3300 euro op, genoeg voor het plaatsen van dertien struikelstenen. Negen stenen worden gelegd voor huisnummer 35. De vier overige stenen komen voor nummer 10 te liggen, met hulp van de Stichting Stolpersteine Groningen. De stenen worden op donderdag 18 april gelegd in het bijzijn van onder meer nazaten van de familie en burgemeester Koen Schuiling.

Beroemde foto

Een aantal jaar geleden zijn Ger Bollegraaf, Ruurd Hummel-Bollegraaf, Ina Tempel-Bollegraaf en Martha Nieswaag begonnen met het uitzoeken van de familiegeschiedenis van de Bollegraaf-tak, die voor de oorlog in de Folkingestraat woonde en leefde. Ze kregen hulp van Alex Alferink uit Nijverdal, met een beroemde foto als leidraad.
De Bolly Band met enkele gezinsleden Bollegraaf
De Bolly Band met enkele gezinsleden Bollegraaf © Groninger Archieven

Swingende jazzy dansmuziek

Op de foto is de Bolly Band te zien. De broers Levie, Jacob en Ruben vormden met z’n drieën (plus familie en vrienden) de Bolly Band en hadden met hun familie een kledingzaak aan de Folkingestraat nummer 35. De Bolly Band werd graag gezien op bruiloften en feesten en was volgens Alferink geen typisch Joodse band met Joodse muziek. Het waren volgens hem (ook niet-Joodse) musici rond de gebroeders Bollegraaf die swingende jazzy dansmuziek ten gehore brachten.
‘De broers op de foto waren achterneven van mij en Martha. Met z’n negenen woonden ze boven de winkel op nummer 35. De dochter van Simon woonde met haar man en twee kinderen op nummer 10 in de Folkingestraat', zei Ina Tempel-Bollegraaf in een eerder artikel over de familie Bollegraaf.
Van links naar rechts: Martha Nieswaag, Ruurd Hummel-Bollegraaf, Ger Bollegraaf en Ina Tempel-Bollegraaf in de synagoge in Groningen
Van links naar rechts: Martha Nieswaag, Ruurd Hummel-Bollegraaf, Ger Bollegraaf en Ina Tempel-Bollegraaf in de synagoge in Groningen © Leo Wassing/RTV Noord

Bollegraaf blijft in herinnering

Elf van de dertien leden van het gezin Bollegraaf zijn vermoord in Auschwitz, één in Schwarzheide en één in Midden-Europa. 'De combinatie van de naam Bollegraaf, kledingzaak en Folkingestraat blijft dankzij de struikelstenen in herinnering', zegt Martha Nieswaag.
Dertien Stolpersteine
Simon Bollegraaf (1875 Slochteren – 1942 Auschwitz) en Grietje Levitus (1880 Musselkanaal – 1942 Auschwitz). Zij kregen zeven kinderen: Claartje Bollegraaf (1904 Groningen – 1944 Auschwitz) x Izak van der Wijk (1900 Groningen – 1945 Schwarzheide). Kinderen: Jozef (1933 Groningen – 1944 Auschwitz) en Grietje (1938 Groningen – 1944 Auschwitz).
Berendina Bollegraaf (1906 Groningen – 1942 Auschwitz)
Jacob Bollegraaf (1909 Groningen – 1943 Auschwitz)
Levie Bollegraaf (1914 Groningen – 1943 Auschwitz)
Abraham (Bram) Bollegraaf (1915 Groningen – 1943 Auschwitz)
Saartje (Selma) Bollegraaf (1918 Groningen – 1942 Auschwitz) x Aron van Leeuwen musicus (1903 Den Haag – 1943 Midden-Europa)
Ruben Bollegraaf (1920 Groningen – 1943 Auschwitz)
Meer informatie over het gezin Bollegraaf en de Bolly Band staat in het e-book van Alferink en is hier gratis te lezen. In Groningen liggen ongeveer driehonderd Stolpersteine. In de Folkingestraat, tot voor de Tweede Wereldoorlog dé Jodenbuurt van Stad, liggen vanaf 18 april twintig stenen.