Kansloos in De Kuip? Welnee: zeven heroïsche FC-prestaties in Rotterdam-Zuid

Juichende FC'ers in de Kuio
Juichende FC'ers in de Kuio © ANP/Beeldbewerking RTV Noord
De Groningse reacties waren niet onverdeeld positief toen Feyenoord als bekertegenstander uit de koker rolde. En óók nog eens in Rotterdam?! Toch bleek het glas voor veel FC-fans halfvol: het 'twee keer naar De Kuip' kwam veelvuldig voorbij. Is dat optimisme ergens op gestoeld? Jazeker. Een blik in het verleden leert dat FC Groningen zeker niet kansloos is.
Waarmee 'niet kansloos' niet moet worden verward met 'favoriet', want het blijft natuurlijk wél een beetje David tegen Goliath, en dat ook nog eens in het hol van de leeuw. De balans helt duidelijk door in Feyenoords voordeel. Maar, om het bijbelverhaal nog even vol te houden: reus Goliath werd uiteindelijk wel verslagen door underdog David. Dus zeg nooit nooit.

GVAV én de FC: negen keer met de volle buit

Zowel voorganger GVAV als FC Groningen verliet De Kuip tegen Feyenoord in competitieverband drie keer met de volle buit. Waarbij moet worden aangetekend dat FC Groningen in 1991 in een bijna lege Kuip ook SVV eens te slim af was (0-1).
Daarnaast versloeg GVAV Feyenoord ooit in eigen huis om de KNVB-beker. Dat was in het seizoen 1969-1970. Bjarne Jensen was op 12 maart 1970 de gebraden haan door in deze wedstrijd in de tweede ronde de enige treffer te maken: 0-1. GVAV ontpopte zich dat seizoen trouwens als echte cupfighter. In de derde ronde werd MVV verslagen (2-0), in de kwartfinale volgde AZ'67 (1-0). Pas in de halve finale ging het mis: in Eindhoven bleek PSV met 1-0 te sterk. Die ploeg verloor de finale op haar beurt trouwens weer van Ajax.
Hieronder concentreren we ons op FC Groningen, in het bijzonder op zeven heroïsche prestaties die het de afgelopen 53 jaar leverde in de Rotterdamse Kuip.
Lees verder onder de foto
Het eerste punt
Het eerste punt © Delpher/NvhN

Het eerste punt

18 april 1981 | Feyenoord-FC Groningen: 3-3
Man van de Wedstrijd: Sip Bloemberg
Het was het eerste jaar van FC Groningen na de titel en de promotie in 1980. De ploeg handhaafde zich dat seizoen ternauwernood (vijftiende, met 25 punten), waarbij de FC vooral in het eigen Oosterpark de punten bijeensprokkelde. De ploeg speelde, zoals dat heette, complimentenvoetbal. Ze werden bedolven onder de schouderklopjes vanwege de spelopvatting, maar kregen aan het slot van de wedstrijden vaak het deksel op de neus.
Vooral buiten het vertrouwde Oosterpark werd vaak verloren. Daar leek het ook deze kille zaterdagavond (video) op uit te draaien. Bij rust stonden de Rotterdammers voor nog geen 13.000 toeschouwers comfortabel met 3-1 voor.
Als er ooit een reden was om een extra premie te geven, dan is het nu
Voorzitter Renze de Vries
Aan het slot stond er echter 3-3 op het bord, dankzij doelpunten van Walter Waalderbos en Sip Bloemberg, die ook nog eens de rode kaart zou krijgen. Voorzitter Renze de Vries was zó trots op zijn spelers, dat hij onmiddellijk na afloop de knip trok en een extra premie uitdeelde.
'Het is tegen mijn principe om buiten de normale premies nog iets extra's te geven', sprak de preses. 'Maar als er ooit een reden is geweest om het toch te doen dan is het nu wel, want ik heb verschrikkelijk veel bewondering voor de wijze waarop het na een 3-1 achterstand toch nog 3-3 werd', zo zei hij.
Lees verder onder de foto
De weggegeven zege
De weggegeven zege © Delpher/NvhN

De weggegeven zege

10 september 1989 | Feyenoord-FC Groningen: 3-3
Man van de Wedstrijd: René Eijkelkamp
De ene 3-3 is de andere niet. Feyenoord was het seizoen 1989-1990 onder trainersduo Gunder Bengtsson/Pim Verbeek rampzalig begonnen, dus leek er die zondagmiddag iets te halen voor de FC.
Daar was het wedstrijdbeeld ook naar: de bezoekers uit Stad, getraind door Hans Westerhof, waren beter. Tot drie keer toe nam de FC, via treffers van Edwin Olde Riekerink, Jos Roossien en René Eijkelkamp, een voorsprong. Maar even zovaak kwamen de Rotterdammers weer langszij. 'Feyenoord ontsnapt', 'FC laat Rotterdammers in hun waarde' en 'FC laat winst glippen', kopten de kranten.
De wijze waarop Feyenoord nog een punt binnensleepte was trouwens curieus. Verdediger Sjaak Troost bediende zich namelijk van een aloude truc. Hij riep 'los', waarop keeper Patrick Lodewijks en verdediger Wim Koevermans meteen deden wat van hun gevraagd werd. Vervolgens was het voor Troost een koud kunstje om de gelijkmaker in te koppen: 3-3.
'De scheidsrechter stond er heel dichtbij, hij moet Troost gehoord hebben', foeterde trainer Hans Westerhof na afloop.
Lees verder onder de foto
Mile Krstev en Martin Drent vieren een feestje
Mile Krstev en Martin Drent vieren een feestje © ANP

De eerste overwinning

2 mei 2004 | Feyenoord-FC Groningen: 1-2
Man van de Wedstrijd: Martin Drent
Het was het hoogtepunt in de loopbaan van Martin Drent, vertelde hij tegen VI in 2020. En dat terwijl hij al 34 jaar oud was, dus 'niet meer op mijn best'. Bovendien verrichtte de spits zijn kunststukje na een invalbeurt die nog geen tien minuten duurde.
De stand bij rust was 0-0. Na de pauze zette Dirk Kuijt de Rotterdammers op voorsprong. Daarna mocht Drent van coach Ron Jans gaan warmlopen. Daarbij werd hij in de hoek van het stadion continu beschimpt door een vader en zijn zoontje. 'Hè Drent, homo!', riepen die steeds.
Zes minuten nadat hij mocht invallen, sloeg Drent voor het eerst toe. Een vrije trap van Mile Krstev kopte hij pardoes tegen de touwen. Dat betekende de 1-1 en ultieme vreugde, al moest het hoogtepunt toen nog komen. In VI legt Drent tot in detail uit wat er vervolgens gebeurde.
Waar ik ook kom, het gaat altijd over die tien minuten bij Feyenoord
Martin Drent
'Eén minuut voor tijd geeft Krstev op rechts een perfecte bal in de diepte. Ik was helemaal vrij. Edwin Zoetebier kwam uit. Ik dacht: óf ik ga nu gigantisch op mijn bek, óf het gaat gebeuren. Ik schoot niet, stiftte niet, maar ik schepte. Maatje 47, zo onder de bal. Hij ging tergend langzaam omhoog, en ik wist direct: Die gaat erin.' (video) Uiteraard kon Drent het niet nalaten z'n treffers nog even pal voor de scheldende vader en zoon te vieren.
Daarmee was Drents kostje gekocht: 'Waar ik ook kom, het gaat altijd over die tien minuten bij Feyenoord. Daar heb ik dan vierhonderd wedstrijden voor gespeeld, hahaha!'
Lees verder onder de foto
Erik Nevland haalt uit
Erik Nevland haalt uit © ANP

Twee keer binnen één jaar

21 november 2004 | Feyenoord-FC Groningen: 1-2
Man van de Wedstrijd: Erik Nevland
2004 was ons het jaartje wel. Want FC Groningen won dat jaar niet één, maar maar twee keer in De Kuip. Na de stunt van Martin Drent, was het in november dat jaar opnieuw raak. En ook nu stond er na negentig minuten voetbal 1-2 op het scorebord.
Waar Drent een half jaar eerder de man van de wedstrijd werd, viel die eer nu te beurt aan Erik Nevland. Vooral zijn eerste doelpunt was curieus. Die maakte hij met zijn kruis, en dat liet hij zijn teamgenoten even zien. 'Dat is niet juichen op zijn Noors', aldus de commentator. (video) Nevland: 'Ik kreeg 'm ergens tegenaan. Ik hoefde 'm alleen maar binnen te lopen.'
Dirk Kuijt bracht beide ploegen weer op gelijke hoogte, maar halverwege de tweede helft sloeg de balans alsnog door in Gronings voordeel. De voorbereidende actie was van Brian Pinas, maar wie scoorde er nou eigenlijk die winnende goal?
'Ik hoorde van Erik, toen we beiden op de grond lagen, dat ik 'm als laatste aanraakte. Maar ik weet het niet', aldus Sander van Gessel. En Erik Nevland: 'Eerlijk? Ik weet het niet. Ik weet dat ik de bal raakte, maar dat deed Sander daarna misschien ook nog wel.'
Lees verder onder de foto
Goran Lovre juicht
Goran Lovre juicht © ANP

Indrukwekkende cijfers

8 april 2007 | Feyenoord-FC Groningen: 0-4
Mannen van de Wedstrijd: Koen van de Laak en Goran Lovre
De meest indrukwekkende uitslag in De Kuip werd neergezet in april 2007. Het werd die dag niet minder dan 0-4 en dat terwijl er bij rust nog niet was gescoord. 'Een mokerslag', zegt de website van Feyenoord. Saillant: de trainer van de Rotterdammers die dag luisterde naar de naam Erwin Koeman.
De strijd werd door de FC op het middenveld gewonnen. Voorin verdeelden Koen van de Laak en Goran Lovre de doelpunten. Allebei namen ze er twee voor hun rekening, daarbij veelal geassisteerd door Luis Suarez. 'Dit hadden wij natuurlijk niet verwacht', zei coach Ron Jans na afloop, 'al weet je wel dat je hier een kans hebt op de overwinning, want beide ploegen zijn aan elkaar gewaagd.'
Koen van de Laak was dat paasweekeinde het mannetje. Net als Martin Drent een paar jaar eerder, kwam ook hij die zondag vanaf de bank. 'De eerste bal die ik raakte ging er meteen in. Of ik getergd was? Je wilt je natuurlijk altijd laten zien (video). En 4-0 winnen bij Feyenoord is altijd lekker.'
Lees verder onder de foto
Albert Rusnák is de gebraden haan in 2015
Albert Rusnák is de gebraden haan in 2015 © ANP

De eerste hoofdprijs

3 mei 2015 | PEC Zwolle-FC Groningen: 0-2
Man van de Wedstrijd: Albert Rusnák
Is er één Groninger die deze wedstrijd (video) niet op zijn of haar netvlies heeft staan? 3 mei 2015 geldt immers als hét hoogtepunt in de geschiedenis van FC Groningen, met de (tot nu toe) enige hoofdprijs als resultaat. De tegenstander in De Kuip heette dit keer geen Feyenoord, maar PEC Zwolle. De Blauwvingers waren op dat moment de regerend bekerhouder.
Albert Rusnák werd de held van de wedstrijd met twee treffers. In de 64ste minuut was hij voor het eerst succesvol, toen een afgeslagen voorzet van Jarchinio Antonia op de rand van de zestienmeter voor zijn voeten plofte. Tien minuten later werd het 2-0. Opnieuw Antonia, die Rusnák bij de tweede paal vond, stond aan de basis: 2-0.
Ik denk er nog dagelijks aan. Het is de mooiste prestatie in mijn voetbalcarrière
Albert Rusnák
'Ik hoorde helemaal niets meer. Het was zo intens. Ik sloot mezelf af van alle prikkels in het stadion. Overrompeld door blijdschap', aldus Rusnák toen hij vier jaar geleden zijn twee finaletreffers nog eens terughaalde. 'Ik denk er nog dagelijks aan. Het is de mooiste prestatie in mijn voetbalcarrière. Ik heb het zelfs vereeuwigd op mijn lichaam, in de vorm van een tattoo op mijn been.'
Het besef van de importantie die hij en zijn ploeggenoten die middag in De Kuip hadden geleverd, kwam pas veel later, bekende hij. 'Toen het laatste fluitsignaal klonk, was ik natuurlijk hartstikke blij. Ik had alleen niet direct door wat voor prestatie we hadden neergezet. Dat besef ik tegenwoordig veel beter.'
En of de bekerwinst gevierd werd: 'Het feest duurde niet één dag, maar wel zeven. Groningen was de hele week in een feeststemming en ik natuurlijk ook.'
Lees verder onder de foto
De laatste keer dat de FC juichte in de Kuip
De laatste keer dat de FC juichte in de Kuip © Orange Pictures

Het laatste punt

5 maart 2022 | Feyenoord-FC Groningen: 1-1
Man van de Wedstrijd: Michael de Leeuw
De laatste keer dat FC Groningen van zich deed spreken in De Kuip was trouwens ook één van de laatste stuiptrekkingen van de FC dat seizoen. Twee wedstrijden later kwam de klad erin en sloot FC Groningen de afscheidstournee van trainer Danny Buijs af met acht nederlagen op rij.
Maar in Rotterdam brulde de FC dus nog een keer (video). Dankzij een treffer van Michael de Leeuw in de eerste helft. Die leek lange tijd zelfs genoeg voor de volle winst, maar de thuisploeg kwam twintig minuten voor tijd alsnog langszij. Invaller-coach Adrie Poldervaart vond het prachtig: 'Die gasten op het veld zijn tekeer gegaan als beesten.'