Het is voorjaarsvakantie: dit is er de komende week zoal te doen in onze provincie

Deelnemers aan de Zwem4daagse in Hoogezand in 2023
Deelnemers aan de Zwem4daagse in Hoogezand in 2023 © ANP/Venema Media
Het is weer voorjaarsvakantie! Maar hoe kom je die nou een beetje redelijk door? Kijk hier wat er komende week in onze provincie zoal te doen is.

Zwem4daagse in Hoogezand

In Zwembad De Kalkwijck in Hoogezand wordt van 19 tot en met 23 februari de Zwem4daagse georganiseerd. Deelnemers zwemmen vier dagen lang minimaal 300 meter (tot 12 jaar), 600 meter of meer. De kosten zijn € 10,- per persoon. Deelnemers moeten minimaal in het bezit zijn van zwemdiploma A.
Naast het zwemmen kunnen aanwezigen van 18.00 tot 19.30 uur deelnemen aan diverse activiteiten:
Maandag: Waterpolo, verzorgd door Zwem- en poloclub De Inktvis.
Dinsdag: Duiken met duikvereniging New Atlantis.
Woensdag: Zwemvaardigheden, verzorgd door Zwem- en poloclub De Inktvis.
Donderdag: Groninger Reddingsbrigade.
Vrijdag: Duiken met duikteam de Koraalduivels.

Achter de schermen in Pieterburen

In de voorjaarsvakantie zijn er dagelijks extra activiteiten in Zeehondencentrum Pieterburen. Normaal gesproken mogen bezoekers alleen het bezoekerscentrum en de aangewezen plekken rondom de zeehondenverblijven bezoeken. Tijdens de rondleiding is dat anders: dan zien zij ook plekken zoals de intake-ruimte en de viskeuken.
Artikel gaat verder onder de foto
Een zeehond in Pieterburen
Een zeehond in Pieterburen © Zeehondencentrum Pieterburen

Zwem4daagse in Finsterwolde

Ook in Finsterwolde wordt tijdens de voorjaarsvakantie een Zwem4daagse georganiseerd. Van 19 tot en met 23 februari kun je tussen 18.00 en 20.00 uur twee afstanden zwemmen. Je moet wel in het bezit zijn van tenminste zwemdiploma A.

Shortmovie maken in Hoogezand

Kielzog Hoogezand nodigt jongeren van 12 tot 27 jaar uit mee te doen aan de vaKANSie-activiteit 'Maak een shortmovie'. Onder begeleiding van professionals werken jongeren aan een genre en verhaallijn. Hierna wordt de groep opgesplitst: acteur, camera-operator, scriptschrijver en editor.
Het programma is van maandag 19 tot en met vrijdag 23 februari, van 11.00 tot 17.00 uur. Op maandag is er 'genre en inhoud plus korte workshops', op dinsdag en woensdag zijn er draaidagen, op donderdag wordt er gemonteerd en op vrijdag om 15.00 uur is de eindpresentatie.

Discovery Kids in Forum Groningen

Dinsdag 20 februari wordt de Rabo Studio van Forum Groningen omgetoverd tot één groot laboratorium voor de kinderen van kinderopvang SKSG. Het programma duurt van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 - 16.00 uur. Aanmelden is verplicht.
Daarnaast biedt het Forum tijdens de voorjaarsvakantie nog veel meer, zoals het clubhuis, de magie van filmgeluiden en leren programmeren.

Springfestijn in Leens

Het jaarlijkse springfestijn in Leens is terug. Dit vindt plaats op 21 februari in Sporthal Leens. Het Springfestijn is opgedeeld in twee blokken. Het eerste blok is van 10.00 tot 12.00 uur. Het tweede blok is van 13.00 tot 15.00 uur. De inloop is vrij en gratis. Let op: de organisatie laat weten dat het evenement alleen voor kinderen uit de voormalige gemeente De Marne toegankelijk is.

Kickboksen en bewegen in Het Hogeland

Het Beweegteam en Mensenwerk Hogeland organiseert tal van activiteiten. Zo kan er op maandag in sporthal De Beemden van 11.00 tot 12.30 uur worden gekickbokst.
Op het Beweegfestival kun je, in samenwerking met verschillende lokale sportverenigingen, op één dag meerdere sporten uitproberen, van voetbal, rugby, hockey tot discgolf. Dat kan op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur in Uithuizen in sporthal De Mencke en op vrijdag in de sporthal in Leens (13.00-17.00 uur). Alle activiteiten zijn gratis.

Lasergamen in Hoogezand

Naast de Zwem4daagse worden er ook weer lasergame-activiteiten georganiseerd voor de kinderen van groep 5 tot en met groep 8. De sporthallen worden weer omgetoverd in speelvelden waarin de deelnemers het tegen elkaar opnemen met laserguns. Deelname is gratis.
Meedoen met lasergamen kan in sporthal Zuiderkroon, Hoogezand (maandag), sporthal Springbok, Siddeburen (dinsdag), sporthal Menterne, Muntendam (donderdag).

Voorjaarsdoemiddag in Stad

Kom een nestkastje timmeren of een insectenhotel maken. Zo helpen we de natuur een handje, zegt het Groninger Landschap. Het kan woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Wolddijk 103 in de stad Groningen.
Bij aankomst kan je (zolang de voorraad strekt) een nestkastje bij de balie reserveren voor € 7,50. Insectenhotels en zaadbommetjes zijn gratis. Vooraf aanmelden wordt gewaardeerd.

Klei je eigen kerk in Ezinge

Woensdagmiddag (14.00-16.30 uur) kun je in Museum Wierdenland in Ezinge je eigen kerk maken van klei uit de omgeving of een ander soort klei. Het is voor kinderen van 6-12 jaar en de kosten zijn drie euro. Aanmelden wordt gewaardeerd.
Artikel gaat verder onder de foto
Een gekleide kerk
Een gekleide kerk © Museum Wierdenland

Trein- en Trammuseum in Zuidbroek vaker open

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek is tijdens de voorjaarsvakantie vaker geopend. Behalve op de vrijdagmiddag en de weekenden is het museum ook geopend op de woensdag- en donderdagmiddag (21 en 22 februari).
Ook tijdens de voorjaarsvakantie is de treinsimulator in bedrijf, met daarnaast de wisselexpositie ‘Spoorwegen in Speelgoed’ en de mini-expo over Märklin. Ook is de grote modelspoorbaan van de ModelRailGroep Veendam te bekijken en te berijden. Kinderen krijgen hier na afloop een rangeercertificaat.

Veendam beweegt volop

Ook de gemeente Veendam biedt in de voorjaarsvakantie verschillende activiteiten. Uit maar liefst tien activiteiten is te kiezen, bijvoorbeeld Robin Hood spelen, survival en freerunning.

Speelfestival Carnaval in Stad

Het Speelfestival in Stad heeft als thema carnaval. Kinderen van 4-12 jaar mag mogen verkleed komen en kunnen dan hun eigen clownsschoenen maken of eierkoeken versieren.