Lotgenoten oefenen in Haren met armprotheses: 'Na zoveel jaar weer eens kunnen klimmen!'

Kim kan dankzij haar prothese weer klimmen
Kim kan dankzij haar prothese weer klimmen © RTV Noord
Van mensen die al sinds de geboorte met één arm door het leven gaan tot mensen die sinds kort een hand missen; ze kwamen allemaal naar de lotgenotendag in Sportcomplex Beatrixoord in Haren.
De dag is er niet alleen om elkaar te ontmoeten of ervaringen te delen, maar ook om te oefenen met verschillende protheses.

Vingers strekken

Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher wil het ook wel eens proberen en krijgt een prothese-arm om. Terwijl zijn eigen hand een vuist vormt, kan hij de vingers van die andere hand strekken.
'Dat doet u met de elektroden die erin zitten. Die zitten op uw spierbuiken, ze registreren de aanspanning en dan gaat er een signaaltje naar de hand om hem open of dicht te doen', legt Sietske Postema uit.
Lees verder onder de foto
Derk Bosscher oefent met een prothese-arm
Derk Bosscher oefent met een prothese-arm © RTV Noord

'Heel moeilijk, maar superleuk'

Er wordt niet alleen met echte protheses geoefend, ook virtual reality kan een handje helpen. Bram Kooijker speelt met een VR-bril een spel, waarbij hij twee armen moet gebruiken. Ook de rechterarm, die hij in het echt niet heeft.
'Het is heel moeilijk om met je rechterhand opeens iets op te pakken, want je gebruikt die nooit. Je wil alles met links doen, maar nu moet je opeens iets met rechts vastpakken', vertelt hij. 'Maar het is echt superleuk!'
Bram heeft al wel een prothese, maar gebruikt die niet vaak. 'Als baby had ik er vooral één voor het kruipen, maar ik leef nu liever zonder, dat is veel makkelijker. Ik ben eraan gewend om alles met één hand te doen.'

Droom die uitkomt

Ook Lisa op 't Hof heeft een prothese. Voordat ze haar hand verloor klom ze veel, maar dat werd te pijnlijk. 'Nu heb ik deze prothese en ik wil het uitproberen!', zegt ze enthousiast.
Ze heeft een prothese waar verschillende opzetstukken op kunnen. 'Ik kan er allerlei tools aan zetten', vertelt ze. Voor het klimmen is een soort haak handig, dus die komt aan haar arm.
En dan tegen de klimmuur op. Het is even zoeken, maar ze komt steeds hoger. En als ze weer met beide voeten op de grond staat, gaan haar armen de lucht in. 'Oh, voor de eerste keer in zoveel jaar heb ik dit eindelijk weer kunnen doen!'
Dit en meer in Expeditie Grunnen. Bekijk hier de aflevering van zaterdag:
Expeditie Grunnen oefent met armprotheses