Burgemeester Velema van Westerwolde opgenomen in het ziekenhuis

Jaap Velema tijdens de zitting in de rechtbank
Jaap Velema tijdens de zitting in de rechtbank © ANP
Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde is zondagavond opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis. Hij heeft een dubbele longembolie.
Locoburgemeester Giny Luth neemt de taken van Velema voorlopig over. Het is niet bekend wanneer Velema weer voldoende hersteld is om zijn werk weer op te pakken.

Te ziek voor prijsuitreiking

Velema was herstellende van een zware longontsteking. Om die reden kon hij vorige week woensdag al niet naar Den Haag komen om de Machiavelliprijs in ontvangst te nemen. Omdat zijn klachten verergerden, is hij voor onderzoek naar het ziekenhuis gegaan. Daar is vastgesteld dat hij een bloedprop in bloedvaten van beide longen heeft.
Zijn woordvoerder laat weten dat de situatie stabiel is. De gemeente bespreekt dinsdag wie de taken van Velema op zich neemt of nemen.

Veelvuldig in het nieuws

Velema is de afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest vanwege de situatie rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel. Hij spande namens de gemeente Westerwolde een rechtszaak aan tegen het COA vanwege het structureel te hoge aantal asielzoekers dat daar verblijft. Die won hij: vanaf morgen mogen er niet meer dan 2000 asielzoekers per nacht verblijven, al is onduidelijk of dat doel wordt gehaald.
Ook drong hij bij staatssecretaris Eric van der Burg aan op maatregelen om de overlast van zogeheten veiligelanders in te dammen.