Politie vindt 'criminele jackpot' bij Farmsumer: tweeënhalf jaar cel geëist

Een pakketje met cocaïne (archief)
Een pakketje met cocaïne (archief) © Flickr/The National Crime Agency (Creative Commons)
Een 43-jarige man uit Farmsum moest zich dinsdagmorgen voor de rechtbank in Groningen verantwoorden voor het bezit van harddrugs en wapens. De man zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook betrokken zijn bij het invoeren en verspreiden van cocaïne in Nederland. Justitie eist een celstraf van tweeënhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De zaak kwam aan het rollen door een tip dat er op het adres van de man in Farmsum in drugs werd gehandeld. Toen de politie vorig jaar augustus binnenviel, vonden de agenten wapens, enkele duizenden euro's aan contanten, cocaïne, synthetische drugs, hennep, pillen en illegaal vuurwerk. 'De jackpot', vatte de rechtbankvoorzitter het samen tijdens de zitting.

Verdiend met 'technische klusjes'

Zijn hospita zou volgens de politie hebben verklaard dat het vaak een komen en gaan was van mensen die maar even in zijn woning bleven. De man ontkent dat hij in drugs handelde. Volgens hem zou een deel van de buit niet van hem zijn. Het geld zou hij verdiend hebben door technische klusjes uit te voeren voor vrienden.

'Gevaar voor de volksgezondheid'

De officier van justitie acht dat niet aannemelijk en eist een celstraf van tweeënhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Volgens het OM is de verdachte met zijn handelen een gevaar voor de samenleving en voor de volksgezondheid. Ook zou de man nog een celstraf van zes maanden moeten uitzitten voor rijden onder invloed. Hij zat nog in een proeftijd, omdat hij die overtreding al eens eerder had begaan.

'Geen bewijs'

De advocaat van de verdachte stelt dat er geen bewijs is dat de verdachte handelde in drugs. Volgens haar zou de straf niet langer mogen duren dan het voorarrest van haar cliënt, die nu bijna zes maanden duurt.
De rechtbank doet uitspraak op 5 maart.