Verdachte (20) van balkonbrand Gorechtkade is verminderd toerekeningsvatbaar

Brandweer na de balkonbrand aan de Gorechtkade vorig jaar
Brandweer na de balkonbrand aan de Gorechtkade vorig jaar © 112 Groningen
De 20-jarige Stadjer die vorige zomer brand stichtte in een appartementencomplex aan de Gorechtkade in Groningen is verminderd toerekeningsvatbaar. Dat oordeelde de rechtbank in Groningen dinsdag.
De man kreeg een celstraf van 416 dagen opgelegd, waarvan hij het onvoorwaardelijke deel al heeft uitgezeten in zijn voorarrest. De resterende voorwaardelijke 180 dagen, dienen als stok achter de deur bij het voorkomen van nieuwe strafbare feiten. De man zit inmiddels al in een instelling voor behandeling.

Stuk karton in brand

De man stond naar eigen zeggen op 19 juni 2023 een sigaretje te roken na een ruzie met zijn moeder op het balkon. Daarna stak hij een stuk karton in brand. Hierbij ontstond ook gevaar voor de omliggende appartementen.

Situatie liep uit de hand

'Ik was geïrriteerd en overstuur', stelde de man tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden. De situatie liep snel uit de hand. 'De vlammen werden heel groot. Ik probeerde ze te doven, maar ze werden alleen maar groter.'
De Groninger had de balkondeur op slot gedaan. Zijn moeder merkte de vlammen op en kon via het slaapkamerraam op het balkon komen. Met een brandblusser van de buren kon het vuur gedoofd worden. Wel raakten de brandstichter en zijn moeder gewond.

Mogelijk levensgevaarlijke gevolgen

De rechtbank sprak over 'een ernstig feit met mogelijk levensgevaarlijke gevolgen'. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De man zou onder andere kampen met verslavingsproblematiek en een autisme spectrum stoornis.
De rechtbank besloot al tijdens de inhoudelijke behandeling dat de verdachte mocht worden opgenomen in een instelling voor behandeling.