Flamenco, jazz en klassiek op het Groninger gitaarfestival

Gitarist Rick Doornbos uit Groningen op klassiek gitaar
Gitarist Rick Doornbos uit Groningen op klassiek gitaar © Remco in't Hof
Tijdens het Groninger gitaar festival komt de crème de la crème van de gitaarwereld naar Groningen, Flamenco, jazz en klassiek; alle stijlen passeren de revue.
De prijs van de handgemaakte gitaren van bouwer Hans van Velzen, beginnen bij 5500 euro. Zes weken doet hij over een gitaar. 'Dat is geen vetpot, maar je doet het omdat je het geweldig leuk vindt om hem te maken,' zegt de gitaarbouwer die voor het festival speciaal met zijn gitaren uit Tilburg is overgekomen.

Een scherper en scheller geluid

De flamencogitaren van De Spanish Guitar House trekken ook veel bekijks. 'Daar waar de klassieke gitaar een warm en ronder geluid heeft hebben de flamenco gitaren een scherper en scheller geluid, dat past weer beter bij dat Spaanse temperament', zegt Bart Guichelaar een van Nederlands beste Flamencospelers.

Vlascalic niet willen vergeten

De gitarenexpositie is een van de onderdelen van het Groninger gitaarfestival en competitie, dat deze week in de stad Groningen is neergestreken. Vijf jaar geleden werd het festival opgericht door docenten van het prins Claus Conservatorium. Een van hen was Sabrina Vlaskalic. Zij verongelukte in 2019 bij een verkeersongeluk aan de Vondellaan in de stad Groningen. Ook vijf jaar na haar overlijden siert Vlaskalic beeltenis op het programmaboekje. 'Omdat we haar inzet en haar persoon niet willen vergeten', zegt Joost Meijer die als organisator het stokje heeft overgenomen.

In mum van tijd volgeboekt

Overdag workshops, masterclasses en competities. 's Avonds concerten in de Doopsgezinde Kerk in Stad. Het festival dat elk jaar groter wordt, wil de klassieke gitaar onder de mensen brengen met toegankelijk gitaarmuziek. Een van de grote publiekstrekkers is de beroemde virtuoos Marko Topchii uit de Oekraïne. Zijn masterclasses zijn in mum van tijd volgeboekt.

Warm en vol als mijn klassieke gitaar

De Groningse gitarist Rik Doornbos is net afgestudeerd aan het conservatorium. Hij probeert als gitarist en componist nu aan de weg te timmeren. De klassiek geschoolde gitaarspeler heeft in zijn instrument de grote liefde gevonden. 'Het is begonnen op mijn negende en niet meer opgehouden en nog steeds leer ik dingen bij. De popgitaar of de countrygitaar met zijn metalen snaren klinkt toch anders. Niet zo warm en vol als mijn klassieke gitaar.'
Het gitaarfestival duurt nog tot en met 24 februari
Flamenco, jazz en klassiek op het Groninger gitaarfestival