Student geneeskunde moest extra coschappen lopen, maar is het er niet mee eens

Een doktersruimte
Een doktersruimte © ANP / Paul van Riel
RUG-geneeskundestudent Jaap Pesman vindt dat hij onterecht twee extra coschappen moest doen. Dat is een soort stage voor geneeskundestudenten. Daarom is de 37-jarige Brabander naar de Raad van State gegaan. Hij wil per se dat de Rijksuniversiteit Groningen toegeeft dat hij door een examinator in een Deventer ziekenhuis zonder enige aanleiding vertraging heeft opgelopen.
'Dit blijft aan me kleven in mijn verdere leven en mijn carrière. Het is een nachtmerrie geworden’, zei de student tegen de rechters.

Terechte of onterechte coschappen?

Eerder ging hij al tegen het besluit in bij de Raad van State. De rechter gaf de student gelijk, het College van Beroep voor de Examens (CBE) moest uitleggen waarom hij twee extra coschappen moest lopen. Een paar maanden later nam het CBE een nieuw besluit: de twee extra coschappen waren terecht.
'Het was coronatijd', aldus het CBE. Omdat het toen lastig was om plekken te vinden moesten studenten acht in plaats van tien coschappen lopen. Dat Pesman er twee extra moest doen omdat hij onvoldoende zou hebben gepresteerd was dan ook normaal, aldus het CBE.

Meer studenten onvoldoende

Maar de Raad van State was het daar niet mee eens. Die kwam met het cijfer dat in die tijd aan 35 studenten een onvoldoende werd uitgedeeld. Slechts in drie gevallen leidde dit tot het verplicht volgen van twee coschappen. Het CBE was verbaasd over deze cijfers, 'Maar het is maatwerk', zei voorzitter W. Nieuwland.
Pesman heeft door de rechtszaak een studievertraging opgelopen. ‘En waarom? Er zijn onwaarheden over mij verteld. Het is allemaal gebaseerd op niks’, zegt hij. De student heeft vijftien coschappen met succes doorlopen, meer coschappen dan nodig. Dat is het bewijs dat hij een goede arts kan worden en dat die twee extra coschappen niet nodig waren, vindt hij.

Manipulaties tijdens coschappen

Waarom de examinator onwaarheden over hem rondverteld zou hebben is hem nooit duidelijk geworden. Hij zei te merken dat anderen zich door manipulaties van de vrouwelijke arts tegen hem begonnen te keren. Uitspraak van de Raad van State komt over enkele weken.