COA komt woensdag mogelijk met oplossing voor maximumaantal asielzoekers in Ter Apel

Het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Het COA gaat zich vanaf woensdag waarschijnlijk houden aan het maximumaantal asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt EenVandaag. De deadline van 21 februari werd vorige maand door de rechter opgelegd. Het COA lijkt een oplossing gevonden te hebben.
Daarbij gaat het vooral om het gebruik maken van bestaande opvangplekken. Eén waar mensen vanuit Ter Apel mogelijk naartoe kunnen gaan is de opvang in Biddinghuizen, in de gemeente Dronten. Ze waren daar al begonnen met het leeghalen van deze noodopvang. 'Maar daar moet nog wel veel geregeld worden,' houdt een COA-woordvoerder een slag om de arm.
Hij benadrukt dat er nog veel onzekerheden zijn. Volgens hem is het hoe dan ook tot woensdagavond onduidelijk of het lukt onder de 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum te komen. 'Het blijft nog steeds heel spannend', zegt de woordvoerder.

Aantal nieuwe asielzoekers onzeker

Dinsdagochtend werden 2180 asielzoekers opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel. De woordvoerder wijst er daarbij op dat een van de onzekere factoren is dat niet kan worden ingeschat hoeveel nieuwe asielzoekers zich vandaag en woensdag nog in Ter Apel melden. 'Dat is heel grillig en dus een onzekere factor,' licht de woordvoerder toe.

Geen structurele opvangplekken

De mogelijk gevonden extra plekken betekenen niet dat de problemen voorbij zijn. 'Het zijn geen structurele opvangplekken. Het blijft dus nog wel onzeker de komende tijd. Hoe dan ook stellen we alles in het werk om het toch nog op tijd voor elkaar te krijgen,' reageert de COA-woordvoerder op de berichtgeving van EenVandaag.
Hoeveel mensen tussen nu en woensdagavond vanuit Ter Apel ergens anders ondergebracht kunnen worden is volgens hem ook nog niet te zeggen.