Gemeente stelt opening vluchtelingenopvang in Stad uit vanwege tekort aan stroomvoorziening

De plek waar Oekraïners moeten komen
De plek waar Oekraïners moeten komen © Rob de Vries/RTV Noord
De opvanglocatie voor vluchtelingen tussen stadswijken Gravenburg en De Held gaat later open dan gepland. De Oekraïense vluchtelingen die er komen te wonen kunnen er vanwege te weinig stroomcapaciteit voorlopig nog niet terecht.
Dat laat de gemeente Groningen per brief weten aan omwonenden van de opvang. De vluchtelingen zouden in februari van dit jaar verhuizen naar de opvanglocatie aan de Maresiusstraat, maar dat is uitgesteld. Wanneer de vluchtelingen er wel terecht kunnen, maakt de gemeente niet bekend.
In totaal komen er 190 mensen te wonen, verdeeld over 65 units. Het gaat voornamelijk om gezinnen die daar opgevangen worden.

Niet de eerste vertraging

Het is niet de eerste keer dat de oplevering van de opvanglocatie wordt uitgesteld. In 2022 zouden de containerunits eigenlijk opgeleverd worden. 'Dat ging toen niet door, vanwege de aardbeving in Turkije', vertelt een woordvoerder van de gemeente Groningen. De containers die geplaatst zijn op het voorheen braakliggende terrein bij Gravenburg, moesten uit Turkije komen. Vanwege de ramp daar liep de levering vertraging op.
De eerste units werden uiteindelijk pas in september vorig jaar geplaatst, de laatste wooncontainers volgden in november. Vervolgens zorgde het slechte weer (vele regenval) voor vertraging bij de inrichting en afwerking van het terrein.
Lees verder onder de foto
De units staan er al maanden
De units staan er al maanden © Rob de Vries/RTV Noord
Nu loopt die vertraging verder op, vanwege een inschattingsfout van de gemeente Groningen. In 2022 heeft de gemeente laten berekenen hoeveel stroom er nodig is voor de opvanglocatie. Nu blijkt dat er te weinig stroomcapaciteit is aangevraagd bij netbeheerder Enexis. De netbeheerder heeft volgens de gemeente alles in het werk gesteld om alsnog voldoende elektra te kunnen leveren, maar dit is niet gelukt. Het stroomnet heeft onvoldoende ruimte.

Gemeente betreurt situatie

De gemeente laat weten de situatie te betreuren, voor zowel omwonenden als voor de Oekraïners die gebruik gaan maken van de opvang. De vluchtelingen blijven voorlopig in Onnen en aan de Avondsterlaan in opvanglocaties wonen.