COA: 'We komen hoogstwaarschijnlijk onder de tweeduizend asielzoekers in Ter Apel' (update)

Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
Mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel © Jan Been/RTV Noord
Het lukt het COA ‘hoogstwaarschijnlijk’ om voor middernacht onder de tweeduizend asielzoekers in het aanmeldcentrum Ter Apel te komen. Daarmee wordt op het laatste nippertje voldaan aan de uitspraak van de rechter.
Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker van het COA houdt een slag om de arm, aangezien het slagen afhangt van de dagelijkse instroom en dus elke dag 'een opgave is'. Bovendien zou de grotere instroom van asielzoekers in de maanden januari en februari een complicerende factor zijn bij de zoektocht naar extra plekken.

300 asielzoekers gaan tijdelijk naar Biddinghuizen

Woensdagmorgen werd bekend dat de noodopvang in Biddinghuizen tijdelijk driehonderd extra asielzoekers uit Ter Apel opvangt op het evenemententerrein van Walibi Holland. De eerste 120 zouden dinsdag al zijn aangekomen.
De opvang in Biddinghuizen is tijdelijk. Op 7 april moet het evenemententerrein leeg opgeleverd worden aan Walibi, meldt de woordvoerder. Dan moeten alle asielzoekers die daar zitten, 1400 in totaal, weer zijn vertrokken.
Kijk hier een deel van de persconferentie:
COA denkt limiet 2000 asielzoekers Ter Apel te halen

Hoe zit het?

Woensdag om middernacht moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voldoen aan de uitspraak van de rechter over het maximum aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat is het gevolg van een gerechtelijke uitspraak op 23 januari. Daarin stond dat het aanmeldcentrum over vier weken niet meer dan tweeduizend mensen mocht opvangen. Lukt dit niet, dan krijgt het COA een dwangsom van 15.000 euro per dag, tot een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro.
De vier weken zijn vanavond om twaalf uur verstreken. Gisterochtend werden nog 2180 asielzoekers opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Resultaten uit het verleden dwingen ons ertoe om eerst af te wachten of het daadwerkelijk gebeurt
Woordvoerder gemeente Westerwolde

Westerwolde is kritisch

De gemeente Westerwolde is kritisch op de manier waarop het COA heeft geprobeerd zich aan de afspraken met de gemeente te houden. Volgens een woordvoerder had het COA eerder actie kunnen ondernemen, maar komt het nu op het laatste moment aan. 'De inzet die we met dit traject hebben gehad is dat we willen dat in Ter Apel een normale en veilige situatie terugkeert. We vinden het jammer dat er een uitspraak van de rechter nodig is geweest om dit voor elkaar te krijgen en dat het na de uitspraak zo lang heeft moeten duren. Resultaten uit het verleden dwingen ons ertoe om eerst af te wachten of het daadwerkelijk gebeurt', aldus een woordvoerder van de gemeente.
'Mocht het het COA lukken om binnen de deadline onder de tweeduizend te komen dan blijven we de aantallen nauwlettend in de gaten houden of de bezetting niet opnieuw boven de tweeduizend uitkomt, dit zou immers een overtreding van het door de rechter opgelegde verbod zijn.'

Paas: blijvende oplossing nodig

Als de noodopvang in Biddinghuizen gesloten is, moet Ter Apel nog steeds onder het maximumaantal asielzoekers blijven, zegt commissaris van de Koning René Paas. 'Het is belangrijk dat het ook daarna onder de tweeduizend asielzoekers blijft.'
'Wij proberen al heel lang onder die 2000 asielzoekers te blijven maar dat lukte niet'
Update: Dit artikel is aangevuld met reacties van de gemeente Westerwolde en commissaris van de Koning René Paas.