FC Groningen kreeg te maken met voetbalfraudeur: 'Alarmbellen gingen op tijd af'

Nordin Musampa
Nordin Musampa © Jan Westman
FC Groningen heeft onlangs te maken gehad met een voetbalfraudeur die zich voordeed als vertegenwoordiger van een voetbalclub. Na het bereiken van een overeenkomst over een 'transfer' van Nordin Musampa, werden ineens allemaal aanvullende eisen gesteld.
De Telegraaf meldde woensdagochtend dat meerdere clubs en zaakwaarnemers zich bij die krant hebben gemeld met soortgelijke verhalen en dat er bedragen zijn betaald variërend van 2500 tot bijna 20.000 euro. Navraag bij FC Groningen leert dat de huidige nummer vier van de Keuken Kampioen Divisie hier ook mee te maken heeft gehad.

Werkwijze hetzelfde

De werkwijze is hetzelfde, schrijft De Telegraaf. Iemand neemt de identiteit aan van een directielid van een voetbalclub en toont interesse voor een speler. Daarna wordt om een voorschot gevraagd voor een medische keuring, een gage voor een zaakwaarnemer of 'belasting' voor een voetbalbond.

Aanvullende eisen na transferakkoord

Bij FC Groningen werden er door de fraudeur biedingen gedaan op meerdere spelers. Dat werd gedaan op officieel briefpapier, waarbij alles er goed uit zag. Er werd uiteindelijk één keer een akkoord bereikt over een transfer. Na het bereiken van zo'n deal volgt een transferovereenkomst. Daarin stonden ineens allemaal aanvullende eisen. Zo werd geëist dat de medische keuring vooraf werd betaald, maar ook het geld van de vliegtickets moest eerder worden overgemaakt.

Teleurstelling bij Nordin Musampa

FC Groningen-speler Nordin Musampa was één van de spelers van FC Groningen die hier mee te maken heeft gehad. Er werd met een potentiële nieuwe werkgever een overeenkomst bereikt, waardoor de 22-jarige speler dacht een transfer te gaan maken. Het was voor hem persoonlijk een grote teleurstelling dat het uiteindelijk niet doorging. Musampa mag vertrekken bij de FC en maakt geen onderdeel meer uit van de eerste selectie.

FC trapt er niet in, geen geld betaald

FC Groningen directeur Wouter Gudde bevestigt dat de groen-witten hier onlangs mee te maken kregen. 'Het ging om meerdere spelers', zegt Gudde, die niet op individuele namen wil ingaan. 'Na die aanvullende eisen gingen bij ons de alarmbellen af en voelden we nattigheid, waardoor er ook geen geld is betaald.'