In Pekela koop je een huis voor minder dan 250.000 euro, maar makkelijk is dat niet

Woning aan de Feiko Clockstraat in Pekela
Woning aan de Feiko Clockstraat in Pekela © Funda/Siefkes Vastgoed
Een vrijstaand huis met meerdere slaapkamers en een grote tuin voor minder dan 250.000. Je vindt het in Pekela. Daar is de gemiddelde prijs voor een koopwoning het laagst van Nederland, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster.
De gemeente, met ruim 12.000 inwoners, heeft naast een winkelcentrum ook meerdere sportverenigingen, basisscholen en een middelbare school. Binnen een half uur ben je vanaf Pekela in de Stad.
Het klinkt ideaal voor nieuwkomers op de huizenmarkt. Toch is het voor starters moeilijk om een woning te krijgen in Pekela, volgens Martijn Luring van Makelaardij Luring in Oude Pekela.

Weinig aanbod, grote vraag

‘De prijzen liggen lager in Pekela, maar het is hier net zo moeilijk om een huis te krijgen als in de rest van Nederland’, vertelt Luring. ‘Het aanbod is beperkt en de vraag is groot.' Op dit moment worden er 35 koopwoningen aangeboden op Funda.
Luring ziet gemiddeld vijftien tot twintig bezichtigingen voor een starterswoning. Daar komen meestal wel tussen de zes à tien biedingen uit. ‘Er wordt bijna altijd overboden. Dat maakt het voor starters die nog geen grote portemonnee hebben moeilijk om er tussen te komen’, aldus Luring.

Voorrang aan starters

Ook Erik Siefkes van Siefkes Vastgoed in Nieuwe Pekela merkt dat het moeilijk is voor starters om een woning te krijgen in Pekela. Hij probeert daarom voorrang te geven aan de nieuwkomers op de huizenmarkt met een Whatsapp-kanaal. ‘In deze groep plaatsen we woningen die nog niet op Funda hebben gestaan’, zegt Siefkes. ‘Zo hebben starters de kans om als eerste te reageren op een huis.’