Stad en provincie staan stil bij oorlog in Oekraïne: 'Ze kunnen steun van Groningers goed gebruiken'

Een protest tegen de oorlog in Oekraïne op de Grote Markt in Stad
Een protest tegen de oorlog in Oekraïne op de Grote Markt in Stad © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Een wandelmars, optredens en toespraken. In Stad en provincie wordt stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne die twee jaar geleden begon. Wat is er te doen?

Appingedam

Vanaf 11.00 uur speelt het Damster carillon voor vrede in Oekraïne. Zo worden er verschillende Oekraïense liederen afgespeeld, waaronder het volkslied.
Beiaardier Adolph Rots vindt het belangrijk dat er wordt stilgestaan bij de oorlog: 'We mogen de verschrikkingen daar niet uit de aandacht laten verdwijnen.'

Groningen

Om 16.00 uur worden er in de hal van het Hoofdstation Oekraïense liederen gezongen door het Groningse vrouwenkoor Femmes Majeures om de mensen die zijn omgekomen in de oorlog te herdenken.
Vanaf 16.30 uur is er een mars door de binnenstad van Groningen. Hierbij wordt op een positieve wijze aandacht gevraagd voor de situatie in Oekraïne. Daarna worden op de Nieuwe Markt optredens gegeven en is er een aantal toespraken van onder andere burgemeester Koen Schuiling.
Het wordt georganiseerd door de Sociale Brigade, een groep mensen die ondersteuning biedt aan gevluchte Oekraïners. Organisator Willemijn Kemp roept mensen op om te komen: 'Oekraïners kunnen de steun van de Groningers goed gebruiken.'
Lees verder onder de foto
De mars door Groningen
De mars door Groningen © Sociale Brigade/Bewerking RTV Noord

Stadskanaal

Om 19.00 uur is er een bijeenkomst in de Semsstraatkerk georganiseerd. Er wordt muziek gespeeld door een Oekraïense pianiste en er worden woorden van hoop uitgesproken.