Oud-Stadjer mag misschien toch appartementen bouwen

Raad van State
Raad van State © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
De gemeente Groningen is terug bij af en moet zich van de Raad van State opnieuw buigen over de bezwaren die het had tegen een woningbouwplan van oud-Groninger Gert Jan Munneke.
Munneke wil als 'betrokken oud-Groninger' 26 huurappartementen op een verwaarloosd binnenterrein achter de Van Heemskerckstraat bouwen. Daar verleende de gemeente in januari 2019 aanvankelijk een vergunning voor. Maar na bezwaren van omwonenden en bedrijven weigerde de gemeente toch de vergunning.

Stap vooruit voor Munneke

Munneke was boos over dit besluit en besloot naar de rechter te stappen. Dat leverde vandaag, ruim vijf jaar later, alsnog een overwinning op. Volgens ’s lands hoogste bestuursrechter sloeg de gemeente met de weigering van de vergunning de plank mis.
Het Groninger bestuur stelde ten onrechte vast dat Munnekes bouwplan buiten het in het bestemmingsplan aangewezen bouwvlak lag. Het ligt er namelijk precies in. Dat geldt ook voor de zogenoemde structuurbepalende bouwgrens. Wat dat precies is staat nergens in het bestemmingsplan, dus geeft de Raad van State er zelf een draai aan.

Gevelpartijen beschermen

Volgens de Raad dient die bouwgrens ertoe om de gevelpartijen van de gebouwen in het gebied Kostverloren, Zeeheldenbuurt en Badstratenbuurt te beschermen. Maar die bouwgrens geldt alleen voor bouwplannen die aan de openbare weg, of andere openbare gebieden gelden. Munneke wil juist op een binnenterrein bouwen.
Enig obstakel leek dat het bestemmingsplan bepaalt dat de woonruimte in de appartementen niet kleiner dan 50 m2 mag zijn. Of ze dat wel zijn, daar bestaat enige twijfel over. In ieder geval vindt de Raad dat geen reden om de bouwvergunning van 2019 alsnog onderuit te schoffelen, integendeel, die herleeft weer in volle glorie.

Nog geen gelopen race

Munneke is er nog niet, maar wel bijna. Want nu moet de gemeente opnieuw de bezwaren tegen de vergunning van 2019 behandelen. En als de gemeente die verwerpt is de kans groot dat tegenstanders weer naar de rechter stappen.