Storm Louis laat zich zien en horen, zware windstoten over Groningen

Een fietser worstelt met de harde wind
Een fietser worstelt met de harde wind © Jos Schuurman/FPS
Storm Louis zorgt voor zeer zware windstoten in de provincie. Het KNMI heeft als waarschuwing code oranje afgegeven, dat in onze provincie inging om 22.00 uur en tot 01.00 uur duurt.
Met die buien komen windstoten tot 120 kilometer per uur in het Waddengebied en de Duitse Bocht. 'Het gaat richting stormkracht 9 langs de kust', aldus weervrouw Harma Boer. 'In de avond komen er vanuit het zuidwesten buien, mogelijk met hagel en onweer.'
Landinwaarts moeten mensen rekening houden met windstoten tot 100 kilometer per uur. Het advies geldt om losse dingen die buitenstaan, zoals lege containers, vast te zetten. De harde wind kan lastig zijn voor fietsers, auto's met caravans of lege vrachtwagens.
In de loop van de nacht neemt de harde wind in kracht af.

Waarom Louis?

De storm heeft de naam Louis gekregen, maar in het schema staat bij de 'L' de naam Lilian. Daarnaast was de laatste storm Jocelyn, dus de volgende zou met de letter 'K' zijn. Hoe zit het?
Het overzicht dat Nederland aanhoudt, geldt voor de westgroep en wordt ook gebruikt door Groot-Brittannië en Ierland. Deze storm komt echter uit het zuidwesten en Frankrijk heeft de storm een naam gegeven. Frankrijk zit net als, onder andere, België in de zuidwestengroep en houdt dus een ander schema aan. Eerder gebeurde hetzelfde rondom storm Pia.
Dit bericht is geüpdatet met de nieuwe weerswaarschuwing van het KNMI. Aanvankelijk had het weerinstituut code geel afgegeven, maar dat is in de namiddag veranderd in code oranje tussen 22.00 uur en duurt tot 01.00.