COA krijgt eerste boete: nog altijd meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

Het Aanmeldcentrum in Ter Apel
Het Aanmeldcentrum in Ter Apel © Jos Schuurman / FPS
Het is het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet gelukt om in het aanmeldcentrum in Ter Apel onder de tweeduizend asielzoekers te blijven. Er worden nu 2.032 mensen opgevangen. Volgens het COA heeft dit te maken met de hoge instroom van gisteren.
Dit betekent dat het COA een boete van 15.000 euro aan de gemeente Westerwolde moet betalen. Dit geldt voor elke dag dat de limiet van tweeduizend mensen niet wordt gehaald, tot een maximum van anderhalf miljoen euro.
Het COA zegt naarstig te blijven zoeken naar oplossingen om Ter Apel te ontlasten en doet opnieuw een oproep aan gemeenten om locaties beschikbaar te stellen.

Uitspraak van de rechter

Het COA had van de rechter tot afgelopen nacht de tijd gekregen om onder deze grens van tweeduizend te blijven. De uitspraak kwam nadat de gemeente Westerwolde een kort geding had aangespannen. De afgelopen maanden zaten er honderden mensen te veel in het aanmeldcentrum.
Het COA hield gisteren al een slag om de arm. Bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker liet weten dat het 'hoogstwaarschijnlijk' zou gaan lukken om zich aan het vonnis te houden. Daar slaagt het COA dus niet in, ondanks de hulp van de noodopvang in Biddinghuizen waar de afgelopen twee dagen driehonderd asielzoekers uit ter Apel naar zijn overgebracht.
Biddinghuizen is overigens een tijdelijke oplossing. Die locatie bij het pretpark Walibi gaat 7 april definitief dicht.