Politie schrijft twitteraar aan: foto mogelijke verdachte Winsum moet weg

Iemand van de forensische opsporing doet onderzoek in Winsum
Iemand van de forensische opsporing doet onderzoek in Winsum © 112 Groningen
De politie heeft een gebruiker van social mediaplatform X (voorheen Twitter) gesommeerd een foto te verwijderen. De plaatser van het bericht beweerde dat de persoon op de foto de moordenaar is van de 17-jarige Jet uit Winsum. 'Het is niet de bedoeling dat mensen voor eigen rechter gaan spelen.'
Het ongevraagd delen van die persoonsgegevens wordt ook wel doxing genoemd. Een groeiend probleem, zo constateerde de politie vorig jaar al. Sinds 1 januari 2024 is deze vorm van online intimidatie dan ook strafbaar.
Doxing is vaak gericht tegen journalisten, politici, rechters of hulpverleners. Maar ook andere mensen, zoals de mogelijke 19-jarige verdachte van het steekincident in Winsum, kunnen ermee te maken krijgen. Dat gebeurde in de nasleep van het drama waarbij de 17-jarige Jet woensdagavond om het leven kwam.

Meerdere (anonieme) gebruikers

Een gebruiker van X (voorheen Twitter) stuurde donderdag de volgende tweet de wereld in. 'Als je een mes meeneemt dan is het gewoon brute moord. Wat is dat toch tegenwoordig met de jeugd. En dit is de dader. Geen medelijden met hem. Nooit meer vrij', typte hij, met bijgevoegd een foto van de vermeende 19-jarige verdachte.
Wij verzoeken u met klem deze post zo snel mogelijk te verwijderen
Politie in privébericht op X
Andere (veelal anonieme) gebruikers op X lieten zich ook niet onbetuigd. Zij deelden de foto en maakten er hun eigen tweetje bij. De doxing breidde zich zo als een olievlek uit.

'Post bevatte onjuiste informatie'

Ook de politie zag het bericht op X en dat bleef niet zonder gevolgen. De twitteraar die het tweetje met de foto van de vermeende verdachte had gedeeld, werd er door de politie in een privébericht op aangesproken dat hij strafbaar bezig is.
'De informatie in de post bevat onjuiste informatie. Wij verzoeken u dan ook met klem deze post zo snel mogelijk te verwijderen', liet de politie aan de Twitteraar weten. Die gaf daar gehoor aan en verwijderde zijn berichtje op X.
Ook andere gebruikers op X verwijderden hun tweets over de 19-jarige verdachte.

Te vroeg om conclusies te trekken

Maar het kwaad was toen al geschied. 'In het berichtje dat werd verspreid stond onjuiste informatie', zegt politiewoordvoerder Matthijs van Houten.
Het delen van privégegevens op sociale media is gewoon strafbaar
Matthijs van Houten, politie Groningen
'In de nasleep van het steekincident in Winsum doen wij onderzoek naar de verdachte, de toedracht en alle achtergronden. Dan is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken of daarover uitspraken te doen. En los daarvan: het delen van privégegevens op sociale media, zoals iemands afbeelding, is gewoon strafbaar.'
'Als uit onderzoek voortkomt dat er sprake is van schuld, moet iemand zich verantwoorden voor de rechter. Onderzoek moet de rol van de 19-jarige verdachte uitwijzen. Doxing kan daarom niet. Niet als er vermoedens over iemands betrokkenheid zijn en ook niet als je wél zeker weet dat een verdachte de dader is. Dat is sinds kort strafbaar en zo werkt het in dit land.'

Maximaal twee jaar cel

Voor doxing staat maximaal twee jaar gevangenisstraf of een geldboete van 22.500 euro. De maximale gevangenisstraf kan overigens nog met een derde verhoogd worden als de doxing gericht is tegen personen met een specifiek beroep, zoals politici, rechters, journalisten of hulpverleners.