Warming-up: FC Groningen - Helmond Sport

Speelt Joey Pelupessy tegen Helmond Sport of kiest Dick Luckien voor Johan Hove?
Speelt Joey Pelupessy tegen Helmond Sport of kiest Dick Luckien voor Johan Hove? © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Deze keer op de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport.
Met de hakken over de sloot won FC Groningen eerder dit seizoen de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. Dankzij Liam van Gelderen stapten de Groningers met een 2-1 overwinning de bus in. De rechterverdediger maakt tegenwoordig geen deel meer uit van de eerste selectie en mag al enkele tijd uitkijken naar een nieuwe club.
Bij FC Groningen hoopten ze destijds dat de zege op de Brabanders de opmars was naar beter spel, maar vooral naar meer punten. Daar was nog niet direct sprake van, maar inmiddels heeft FC Groningen de boel goed op de rit.

De vorm: FC Groningen

De topplekken van de ranglijst komen steeds meer in zicht voor FC Groningen. Na een hele moeizame start van de competitie, is de ploeg van Dick Lukkien bijna onverslaanbaar geworden. Van de laatste zeventien officiële wedstrijden werd er maar één verloren. Daardoor is de achterstand op nummer twee Roda JC, met nog een wedstrijd tegoed, slechts zes punten.
Het is dan ook zaak voor de groen-witten om te blijven jagen en de aansluiting met de bovenste ploegen te behouden. Koploper Willem II (dertien punten meer dan FC Groningen) en Roda JC spelen vanavond ook nog eens tegen elkaar. ADO Den Haag (speelt tegen MVV en De Graafschap krijgt FC Den Bosch op bezoek.
Op het middenveld moet er een keuze worden gemaakt tussen Johan Hove en Joey Pelupessy. Maar wie het wordt, wilde Lukkien een dag voor de wedstrijd nog niet zeggen.

De vorm: Helmond Sport

De Brabanders staan na 26 speelrondes op de dertiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Vorige week won Helmond Sport met 3-1 van De Graafschap waardoor het vertrouwen bij trainer Bob Peeters weer gegroeid is voor de wedstrijd van vanavond. 'De zege op De Graafschap geeft energie, geloof en ook lucht. Maar het is altijd afwachten hoe wij zullen reageren op een wedstrijd bij FC Groningen, in een kolkend stadion', zegt Peeters tegen het Eindhovens Dagblad.
De 20-jarige Alvaro Marín staat voor de tweede keer in de basis. De huurling van Athletic Bilbao had dit seizoen veel te maken met blessures, maar maakte tegen de Superboeren twee doelpunten. Toch zullen de meeste ogen gericht zijn op Martijn Kaars. De spits van Helmond Sport is met negentien doelpunten de topscorer van de KKD.

Waar moeten we op letten?

FC Groningen won vorige week de op papier lastige uitwedstrijd tegen FC Eindhoven vrij gemakkelijk met 0-3, dankzij doelpunten van Luciano Valente en Laros Duarte (2x). Toch eist Lukkien meer van zijn selectie en wil hij dat het niveau verder omhoog gaat. 'We waren dodelijk effectief', aldus de Veendammer. 'We hadden vijf kansen en maakten drie doelpunten, maar ik vind dat wij beter moeten voetballen.'
'We hadden meer goals bij elkaar kunnen, misschien wel moéten spelen. En ik vind dat wij over grote gedeeltes ook te snel de bal diep spelen, terwijl we ook gewoon kunnen voetballen. We moeten die momenten herkennen en dan in een hoog tempo een tegenstander nog beter kapot spelen. Dat blijft een punt van aandacht', aldus de hoofdtrainer.
Dick Lukkien: 'We moeten hongerig blijven'

Historie

Helmond Sport kwam twaalf keer eerder op bezoek in Groningen voor een officiële wedstrijd. Daarvan won FC Groningen negen keer, werd het twee keer gelijk en namen de Brabanders één keer de punten mee naar huis.
De laatste officiële ontmoeting tussen beide ploegen in de Euroborg was in 2021 voor het bekertoernooi. Romano Postema maakte toen zijn eerste doelpunten voor FC Groningen en er werd een 4-0 overwinning geboekt.

FC Groningen Live

De wedstrijd is vrijdagavond live te volgen via Radio Noord en de app en website van RTV Noord. FC Groningen - Helmond Sport begint om 20.00 uur. De radio-uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Marnix Kolder doet de analyse. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op app en website.

Blessures/schorsingen

Noam Emeran en Wouter Prins zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling:

Vermoedelijke opstelling tegen Helmond Sport
Vermoedelijke opstelling tegen Helmond Sport © RTV Noord