Storm Louis gooit roet in het eten: opnieuw te veel asielzoekers in Ter Apel

Het azc in Ter Apel vanuit de lucht
Het azc in Ter Apel vanuit de lucht © Persbureau Meter
Opnieuw is het niet gelukt om minder dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel op te vangen. Dat betekent dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wederom 15.000 euro moet overmaken aan de gemeente Westerwolde. Saillant detail: een tent in 2e Exloërmond met tweehonderd plekken kon niet worden ingezet door storm Louis.
Afgelopen nacht verbleven er 2.058 mensen in Ter Apel, dat zijn er dus 58 te veel. Als de tent in 2e Exloërmond wel was ingezet, dan was het het COA wel gelukt om onder de door de rechter opgelegde norm te blijven.

'Het blijft heel erg moeilijk'

Het COA vindt het vervelend dat het opnieuw niet is gelukt om de opgelegde norm te halen. 'Het blijft echt puzzelen, schuiven en meten', zegt COA-woordvoerder Jacqueline Engbers. 'Elke dag moeten we opnieuw bekijken wat er mogelijk is. We hebben heel erg ons best gedaan om ruimte te maken, maar die is al meteen weer ingenomen. Het blijft heel erg moeilijk.'
Gisteren moest het COA voor het eerst onder de tweeduizend mensen blijven. Op het nippertje probeerde het COA dat voor elkaar te krijgen door een noodopvang in Biddinghuizen langer open te houden. Het kunst- en vliegwerk mocht niet baten: een dag later bleek dat er alsnog 32 mensen te veel in Ter Apel sliepen.
De rechter legde het COA eind januari op om niet meer dan tweeduizend asielzoekers op te vangen in Ter Apel, nadat de gemeente Westerwolde een kort geding had aangespannen. Als dat niet lukt moet het COA per dag 15.000 euro overmaken aan de gemeente tot een maximum van 1,5 miljoen.