Jan de Patatman zet zijn karren te koop: 'Voorlopig kan ik geen frituur meer zien'

Tim Bouwes in zijn laatste week als patatbakker
Tim Bouwes in zijn laatste week als patatbakker © Nick van der Kamp/RTV Noord
Eierballen, kroketten en frikandellen. Bij de rijdende kramen van 'Jan de Patatman' zijn ze vanaf zaterdag niet meer te krijgen, want eigenaar Tim Bouwes zet zijn patatkarren te koop.
Bouwes laat zaterdag voor het laatst zijn frituur borrelen: 'Tuurlijk is het jammer, maar er is een tijd van komen en gaan.' Na 21 jaar lijkt er een einde te komen aan de rijdende onderneming Jan de Patatman, die vooral in het noorden van Groningen een begrip was.
Ruim twee jaar geleden nam Bouwes de snackkar over. Hij is de derde eigenaar: 'We dronken met een aantal vrienden een borrel. Zondag hebben we de karren bekeken en vrijdag waren we al aan het frituren.' Hij kiest er nu voor om zijn hobby niet voort te zetten: 'Dan moet ik er echt meer tijd in steken.'

Boerenprotest

Een bijzonder moment was dat Jan de Patatman meereed met de boerenprotesten in het Gelderse Stroe: 'We bouwden een plateau van vier meter waar boeren tijdens de tocht hun patat en snacks vanaf konden pakken.' Bouwes vertelt glunderend dat dat voor hem een onvergetelijk moment is geweest.
Jan de Patatman op weg naar Stroe
Jan de Patatman op weg naar Stroe © Tim Bouwes
21 jaar lang stond Jan de Patatman op bruiloften, schuurfeesten en andere partijen. Ook stond hij vaak op de markt in Middelstum, 't Zandt en Stedum. Klanten gaan hem missen: 'Voor de dorpsbewoners was het altijd mooi dat hij met zijn karren snacks stond te bakken', zegt een man bij het doen van zijn bestelling.
Bouwes zet zijn karren vanaf vandaag, zaterdag 24 februari, te koop: 'Het zou mooi zijn als de karren onder dezelfde naam doorgaan en een nieuwe eigenaar vinden.'
Jan de Patatman hoeft voorlopig even geen patat meer te zien