Column: Het lollyparadijs

Alice Buitenga wisselt haar column af met Eva Hulscher
Alice Buitenga wisselt haar column af met Eva Hulscher © RTV Noord
Ooit kocht mijn vriendin G. voor een paar honderd gulden een auto om mee op vakantie te gaan. Op de motorkap schilderde ze een kaart van Denemarken en daarop markeerde ze alle plaatsen die ze wilde bezoeken.
De motorkap wees de weg en het oude barrel hield wonderlijk goed stand - tot halverwege de terugtocht naar Groningen. Toen viel het portier aan de bijrijderskant eruit. G. maakte het ding met tape en touw weer vast en haalde zo nét de Martinitoren. De auto kon rechtstreeks naar de sloop.
In G.’s gezelschap is avontuur nooit ver weg. Laatst had ze zich voor een wandeling in Westerwolde goed voorbereid door wandelknooppunten te noteren op een briefje en bovendien een kaart mee te nemen. Maar de knooppuntnummers bleken niet te kloppen en de kaart was ze na een uurtje wandelen kwijt. ‘Hoe kan je die nou verliezen?’, zei ik tegen haar. ‘Het is best een groot ding.’ G. had geen idee. ‘Maar geeft niks, het komt wel goed’, zei ze. We moesten uiteindelijk over prikkeldraad klimmen, een stroompje doorwaden en onze weg door het bos zoeken bij maanlicht, maar inderdaad, het kwam goed en het was een geweldige dag.
Tijdens de wandeling vertelde ze hoe ze zichzelf ooit in de problemen bracht tijdens een fantasierijk gesprek met een 4-jarig meisje. Het kind had op een zeker moment gevraagd waar G. woonde en in de sfeer van het moment had G. geantwoord: ‘Ik woon in een lollyparadijs!'. Het meisje was onmiddellijk van de sprookjeswereld overgesprongen naar de werkelijkheid: ‘Oh… dát wil ik wel eens zien’.
‘En hoe heb je je daaruit gered?’, vroeg ik. ‘Nou’, zei G., 'ik kon het natuurlijk niet maken om te zeggen dat ik het verzonnen had. Dus ik heb gezegd dat ze op een zaterdagmiddag maar eens langs moest komen. Die ochtend heb ik bij een bouwmarkt landbouwplastic gehaald en daar heb ik een soort tunnel van gemaakt in de tuin voor mijn voordeur. En toen heb ik een partij lolly’s gekocht en die heb ik in de tunnel opgehangen. En ook in mijn huis heb ik overal lolly’s opgeplakt, aan de wanden en de lampen en de klok enzo.’
Het meisje had het prachtig gevonden. Van G. mocht ze natuurlijk lolly’s meenemen, ook voor haar broertje en zusje. En vervolgens had G. de lolly’s weer aangevuld en alle kinderen uit de buurt uitgenodigd om naar het lollyparadijs te komen. ‘Het heeft me een vermogen aan lolly’s gekost’, zei G., ‘maar het was wél leuk’.
Alice Buitenga werkt sinds 1989 bij RTV Noord. Ze vervulde diverse functies - van redacteur tot audiotechnicus - en beheert op dit moment het RTV Noord-archief.