Nieuwe pronkstukken in 'schatkamer' van Winschoten

Jan Free (links) en Jan Pekelder
Jan Free (links) en Jan Pekelder © Jasmijn Wijnbergen/RTV Noord
Van bestek tot sieraden en van kommen tot goud beslagen boeken: in de schatkamer van Stichting Oud Winschoten wordt de geschiedenis van de Oost-Groninger stad in in stand gehouden. Sinds deze week is de schatkamer een aantal werken van Groninger zilver- en goudsmeden rijker.
Jan Free, lid van de stichting en taxateur in goud en edelmetalen, vertelt met trots over de nieuwe pronkstukken in de schatkamer.

Brandewijnkom

Een van de nieuwe voorwerpen is een zilveren brandewijnkom. Dit typisch Groninger product stond al jaren op het verlanglijstje van de stichting: 'Het heeft ruim veertig jaar geduurd voordat we een kom hebben kunnen verwerven', vertelt Free.
De kom werd in de negentiende eeuw gebruikt tijdens feestelijke gebeurtenissen zoals een geboorte of huwelijk. 'In de brandewijn met rozijnen zat een lepel en daar nam iedereen dan een hapje van', aldus Free.
Ook zijn er twee zilveren theepotten toegevoegd aan de collectie. De zilverwerken zijn gemaakt in Winschoten en volgens Free een flinke smak geld waard: 'Je kunt er in ieder geval een leuke tweedehands auto van kopen. Wat voor soort tweedehands auto dat is, laat ik in het midden.'

Bijbel met gouden kaft

Het echte topstuk is volgens Free de bijbel met goud beslagen kaft. 'Het leuke hiervan is dat het goud ook specifiek in Groningse stijl is gemaakt.' De stichting heeft twee vergelijkbare bijbels in de collectie. 'Maar dit is écht de topper.'
Bekijk hier beelden van de nieuwe pronkstukken
Zilveren theepotten en brandewijnkom in 'schatkamer' van Winschoten