Politie geeft beelden vrij van veroordeelde spookrijdende Stadjer bij Lelystad

Een still uit de vrijgegeven video
Een still uit de vrijgegeven video © Politie
De politie heeft nieuwe beelden vrijgegeven van de spookrijdende Stadjer die in juli vorig jaar levensgevaarlijk rondreed bij Lelystad. Op de beelden is de volledige achtervolging van Stefan D. te zien vanaf Almere.
Dat meldt Omroep Flevoland. De oorzaak was een paranoïde psychose, die ontstond doordat de bestuurder zijn medicijnen voor schizofrenie niet meer slikte en last had van stress en slaapgebrek.

D. ramde auto's en reed door rood

Hij reed niet alleen te hard en tegen het verkeer in; Stefan D. pakte ook af en toe de berm of het fietspad mee, haalde auto’s links en rechts in, ramde hier en daar wat auto’s en reed door rood. Dit is allemaal te zien op de onderstaande beelden.
De politie zag Stefan D. die dag rijden in zijn Volkswagen Caddy bij Lelystad. D. reed te hard en belandde af en toe op de vluchtstrook.
De agenten zetten hem aan de kant. Na een kort praatje, besloten ze met hem achter zich aan naar een iets veiligere plek te rijden. En toen ging het helemaal mis. De agenten moesten de Stadjer uiteindelijk klemrijden om tot stoppen te dwingen.

Veroordeeld tot tbs met voorwaarden

Stefan D. werd afgelopen week veroordeeld tot tbs met voorwaarden. 'Ik had echt doodsangst. Ik dacht dat ik achterna gezeten werd door Russen en wilde vluchten', gaf hij zelf aan als reden voor z'n rijgedrag.
D. werd in 2019 al eens veroordeeld voor een poging tot doodslag. De officier van justitie eiste de tbs met voorwaarden die nu is opgelegd. Bij deze vorm van tbs wordt een dader niet gedwongen verpleegd.
De officier eiste ook een rijontzegging van vijf jaar, maar dat vond de rechtbank niet nodig.