Aanvallend onmachtig FC Groningen speelt teleurstellend gelijk tegen Helmond Sport

Isak Määttä geeft een voorzet tegen Helmond Sport
Isak Määttä geeft een voorzet tegen Helmond Sport © Jan Westman
FC Groningen is tegen Helmond Sport niet verder gekomen dan een teleurstellend 0-0 gelijkspel. In Euroborg wist de FC amper tot een mogelijkheid te komen. Het was juist Helmond Sport dat de grootste kansen kreeg.
FC Groningen begon met Isak Määttä in plaats van de geblesseerde Wouter Prins. Daarnaast koos trainer Dick Lukkien op het middenveld voor Joey Pelupessy en Laros Duarte waardoor Johan Hove op de bank plaats moest nemen.
Opvallend was dat in de beginfase het meeste balbezit was voor Helmond Sport. Het duurde tot de negentiende minuut eer FC Groningen voor het eerst gevaarlijk werd. De poging van Romano Postema belandde echter in het zijnet.

Een paar afstandsschoten

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg de FC meer grip op het spel van de Helmonders, maar verder dan een paar afstandsschoten kwam FC Groningen niet in het vervolg van die eerste helft. Als Duarte in balbezit kwam, moedigde het publiek hem aan om te schieten. Het moment dat hij dat deed belandde de bal in de handen van keeper Wouter van der Steen.
Rente probeert het van afstand
Rente probeert het van afstand © Jan Westman
Ook Marco Rente probeerde het van afstand. Zijn poging ging een halve meter langs de linkerpaal, naast het doel van Van der Steen. De grootste kans voor rust was voor Helmond Sport. Uit een hoekschop schoot middenvelder Ioannis Botos op de paal en dus kwam FC Groningen kort voor de pauze heel goed weg.

Met dank aan Hidde Jurjus

Na rust leek FC Groningen de weg naar het doel van Helmond Sport beter te kunnen vinden. Postema werkte al vallend de bal net naast het doel en even later raakte Thom van Bergen de bal niet lekker waardoor zijn inzet ook naast ging. Kort daarna ontsnapte de FC met dank aan keeper Hidde Jurjus. Martijn Kaars kon zo vrij richting Jurjus lopen. Jurjus kwam echter als winnaar uit de tweestrijd.
Daarna gebeurde er lange tijd niets in Euroborg. FC Groningen was niet bij machte iets te creëren en gevaarlijk te worden. Helmond Sport bleef eenvoudig op de been en was zelfs dreigender via de counter. Het leverde verdediger Bram van Vlerken in de slotfase nog een flinke kans op, maar opnieuw wist Jurjus met een belangrijke redding een treffer te voorkomen.
Aanvoerder Leandro Bacuna in actie tegen Helmond Sport
Aanvoerder Leandro Bacuna in actie tegen Helmond Sport © Jan Westman

Nu opmaken voor de halve finale

Zo eindigde het duel zoals het begon, met 0-0. Door het resultaat staat FC Groningen nu op de vijfde plaats met 45 punten uit 26 wedstrijden en is het gat met nummer twee Roda JC weer gegroeid.
FC Groningen gaat zich nu opmaken voor de halve finale van de KNVB Beker van komende donderdag tegen Feyenoord. Dat duel is integraal te beluisteren op Radio Noord.