COA Ter Apel voor het eerst onder de opgelegde norm

De ingang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel
De ingang van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Ter Apel © ANP
Het is COA voor het eerst gelukt om maximaal tweeduizend asielzoekers op te vangen in Ter Apel. Sinds donderdag mogen er niet meer asielzoekers verblijven dan is afgesproken met de gemeente, heeft de rechter bepaald.
Op de eerste en tweede dag lukte het opvangorganisatie Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) niet om onder de norm te blijven. Storm Louis gooide donderdag- op vrijdagnacht roet in het eten. Het was niet veilig om een tent in 2e Exloërmond in te zetten, waar zo'n tweehonderd asielzoekers konden verblijven.

Meer mensen vertrokken dan er aankwamen

In de nacht van vrijdag op zaterdag is dat dus wel gelukt, ook al is de tent in 2e Exloërmond wederom niet ingezet. Waarom lukte het nu dan wel? Volgens COA-woordvoerder Jacqueline Engbers zijn er meer mensen vanuit Ter Apel naar andere locaties gegaan dan er nieuwe mensen zijn binnengekomen. Er verbleven afgelopen nacht daarom 1.935 bewoners.

Veel asielzoekers in Ter Apel die daar eigenlijk al klaar zijn

Dat is nog steeds om en nabij de norm waardoor de situatie in Ter Apel penibel blijft. In Ter Apel zit nu een relatief grote groep asielzoekers die het registratieproces heeft afgerond en dus eigenlijk klaar is in Ter Apel. Omdat er elders in het land weinig plekken beschikbaar zijn, moeten zij toch in Ter Apel blijven.
De rechter legde het COA eind januari op om niet meer dan tweeduizend asielzoekers op te vangen in Ter Apel, nadat de gemeente Westerwolde een kort geding had aangespannen. Als dat niet lukt moet het COA per dag 15.000 euro overmaken aan de gemeente, tot een maximum van 1,5 miljoen. Op dit moment staat de teller op 30.000 euro.