Schaatser Huizinga aan de leiding op NK na winst op 5000 meter

Chris Huizinga na zijn rit op de 5000 meter NK Allround schaatsen in het Thialf stadion in Heerenveen
Chris Huizinga na zijn rit op de 5000 meter NK Allround schaatsen in het Thialf stadion in Heerenveen © Vincent Jannink/ANP
Chris Huizinga uit Garnwerd heeft de 5000 meter bij de mannen op de NK allround in Heerenveen op zijn naam geschreven. De 26-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma reed een persoonlijk record op een laaglandbaan (6.11,98) en pakte daarmee de leiding in het klassement na dag 1.
Voor Huizinga was de rit heel speciaal, hij had niet verwacht dat hij deze prestatie zou leveren op de 5 kilometer. 'Ondanks de jetlag en de late terugkomst, is het wel verbazingwekkend dat je nog zo'n rit kunt zetten', zegt hij tegen de NOS.

De kop er naar zetten

Dat hij toch deze prestatie heeft neer kunnen zetten komt volgens hem onder meer door goed trainen en dat hij veel rust heeft genomen en 'toch ook een beetje je kop er naar zetten. Iedereen staat op hetzelfde punt. Je grote concurrenten hebben er ook last van.'

Dit is volwassener

Huizinga vindt dat hij in een week tijd volwassener is gaan rijden. Op de WK ging hij te snel van start. 'Hier rij je even een tandje rustiger in het begin waardoor ik het einde wat strakker kan houden. Op WK deed ik de eerste rondes te gek en dat kwam mij duur te staan op het einde. Dit is volwassener, iets meer met de kop rijden, niet te gek doen.'

Voorsprong Huizinga

In het klassement heeft Huizinga een voorsprong van 2,28 seconden op Marcel Bosker. Snellink is de nummer 3 op 2,78 seconden.
Kars Jansman werd tweede met een achterstand van 2,97 seconden. Beau Snellink eindigde met een tijd van 6.17,63 als derde. Jur Veenje, de winnaar van de 500 meter, werd tiende.
Veel nationale toppers slaan het toernooi in Thialf over, omdat ze zich voorbereiden op de WK allround in Inzell, over twee weken.