Auto's wassen om armoede te bestrijden: 'Ze verkopen hun eigen kinderen'

Busje van Expeditie Grunnen wordt gewassen
Busje van Expeditie Grunnen wordt gewassen © RTV Noord
Zeven atleten uit Groningen wasten zaterdag auto’s voor het goede doel. In oktober gaan zij allemaal een marathon of halve marathon lopen in Indonesië voor kinderen in armoede. Elke atleet probeert 10.000 euro mee te nemen zodat er 10 kinderen geholpen kunnen worden.
'Dat heb je keurig gedaan', zegt Ronald Niemeijer tegen Robert Jan Kooijmans, een van de zeven atleten die bij de Stadskerk zaterdag de auto's wast. Kooijmans heeft zojuist de wielen van het Expeditie-busje onder handen genomen.

Eigen kinderen verkopen

'Ik ben in 2018 voor het eerst daar geweest en ben er geraakt', zegt Kooijmans. 'Je moet je voorstellen dat mensen heel moedeloos zijn. Ze verkopen hun eigen kinderen voor 60 dollar. Dat kunnen wij ons niet voorstellen. Wij hebben hier nog een voedsel- en kledingbank. En dat is daar niet. Dat heeft mij zo geraakt, ik dacht, dat moet stoppen.'
De atleten willen die kinderen weer te laten dromen en zorgen dat ze toegang hebben tot medische zorg en naar school kunnen. 'Zorgen dat ze een toekomst hebben. Het hele gezin heeft er wat aan als jij een kindje sponsort', aldus Kooijmans.
Bekijk hier de hele aflevering van Expeditie Grunnen: