Column: Bekerhoop

Leo Wassing
Leo Wassing © RTV Noord
Na een zeer teleurstellend gelijkspel tegen Helmond Sport heerste vrijdagavond na afloop onder supporters het gevoel dat de FC net zo goed niet kan afreizen naar Rotterdam voor de halve finale van de beker.
Toch verwoordde trainer Dick Lukkien het goed: zijn ploeg kan donderdagavond een historische wedstrijd spelen tegen Feyenoord. Ja, bekerstunts in de halve finale zijn spaarzaam, maar wel van alle tijden.
Het gebeurt in elk bekertoernooi in Europa en zeker in de KNVB-beker: regelmatig schakelen amateurs (althans op papier) profclubs uit, ook FC Groningen overkwam het twee keer: Heerjansdam en Spakenburg. Maar voor veel van die bekerstunts geldt dat het uiteindelijk niet zou leiden tot een finaleplek.
Het gezond verstand zegt mij ook dat er donderdag weinig mogelijk is. De verschillen tussen de regerend landskampioen en degradant zijn nu eenmaal te groot. Maar ga je aan dat gezond verstand voorbij, dan put ik hoop uit prachtige bekerstunts uit het verleden.
Zo is de verrassingsdichtheid in de Franse beker doorgaans hoog. Heel bijzonder was bijvoorbeeld de finaleplaats van vierdedivisionist Calais in het seizoen 1999/2000. Het team van ambtenaren, leraren en havenarbeiders toonde zich in de halve eindstrijd zelfs te sterk voor Bordeaux, dat eerder dat seizoen nog uitkwam in de Champions League: 3-1.
Voor bekerstunts in eigen land was het seizoen 1992/1993 bijzonder voor sc Heerenveen. De Friezen waren op dat moment ook een eerste divisieclub, maar wisten in de beker door te stunten tot de eindstrijd. Op weg naar De Kuip werd PSV met 2-1 verslagen in de halve finale.
Een seizoen later verraste opnieuw een eerste divisieclub door de finale te halen: NEC. In de halve finale wonnen de Nijmegenaren met 2-1 van Ajax, dat een jaar later de Champions League zou winnen. Maar NEC is voorlopig ook de laatste ploeg die als eerste divisieclub doorstoomde naar de finale. Wie weet lukt het dertig jaar later wel voor de FC (en/of SC Cambuur).
Er zijn natuurlijk ook voorbeelden genoeg van stuntploegen die in de halve finale sneuvelen. Om mezelf moed in te praten voor donderdag is het leuker om de stunts uit het verleden aan te halen als voorbeeld hoe het kan. Daar komt bij dat Feyenoord dit seizoen niet altijd even overtuigend voor de dag komt tegen clubs uit de onderste regionen van de eredivisie, zoals zondag tegen Almere City. Ook dat gegeven biedt houvast.
Om terug te komen op de woorden van Lukkien na de 0-0 tegen Helmond Sport: FC Groningen kan de bekerfinale halen in de lastigste uitwedstrijd die ze hadden kunnen krijgen. Maar juist dat moet een enorme motivatie zijn om het maximale te geven en geschiedenis te schrijven.
En laten we wel wezen: een finaleplek komt de FC-supporter toe na een ongekend rampjaar. Aan de support in De Kuip ligt het niet: 1200 Groningers zullen hun longen uit het lijf schreeuwen in de hoop om op zondag 21 april met minstens 20.000 hetzelfde te doen tijdens de finale. Wonderen zijn de wereld nog niet uit, de bal is rond, het begint met 0-0, het gaat over één duel en alle andere clichés die ik ben vergeten: het kan, die finale tegen SC Cambuur.
Over de auteur: Leo Wassing is redacteur bij RTV Noord.