Officier: ‘Ik voelde me belazerd toen ik hoorde dat sms'jes door kroongetuige waren vervalst’

Inspecteurs doen onderzoek na de afrekening bij het zwembad in Marum in juli 2012
Inspecteurs doen onderzoek na de afrekening bij het zwembad in Marum in juli 2012 © Jos Schuurman/FPS
Officier van justitie Pieter van Rest wist pas achteraf dat kroongetuige Willem P. in de zaak rond de Marumer zwembadmoord gemanipuleerde berichten had overhandigd. De sms'jes leverden de getuige een strafkorting op van dertig procent, die niet kan worden teruggedraaid.
'Ik voelde mij achteraf belazerd', zei Van Rest hierover maandagochtend tijdens de eerste dag van het hoger beroep voor het Gerechtshof in Leeuwarden.

Moord in opdracht

Willem P. uit Kampen werd eerder veroordeeld tot 20 jaar celstraf voor zijn rol in de moord op Jan Elzinga in juli 2012.
Het slachtoffer werd voor de poort van het zwembad in Marum doorgeschoten door Pascal E. uit Zwolle, die dit deed in opdracht van P.

Sms-berichten overhandigd

De Kampenaar besloot in 2016 een boekje open te doen over de toenmalige vriendin van het slachtoffer en haar broer en moeder. Die zouden volgens hem de echte opdrachtgevers van de moord zijn geweest.
P. overhandigde in ruil voor een strafkorting sms-gesprekken, die hij met de broer, Marcel H., zou hebben gevoerd. De sms-berichten ondersteunden zijn nieuwe verklaringen.

Schoonfamilie na negen jaar opgepakt

Op basis van deze nieuwe gegevens werden negen jaar na de moord de schoonfamilie en een plaatsgenoot uit Kampen opgepakt.
De laatste zou het wapen hebben geleverd.

Sms-berichten bleken vervalst

Tijdens het strafproces van deze vier verdachten in 2022 in Groningen werd duidelijk dat P. met de sms-berichten had gerommeld. Hij loog hier in eerste instantie over onder ede.
Later gaf hij schoorvoetend toe dat hij met de berichten had gerommeld. Voor meineed kreeg P. in oktober anderhalf jaar cel opgelegd.

Van Rest zag toe op kroongetuige

Officier van justitie Van Rest was vanaf februari 2017 tot eind december 2022 verantwoordelijk voor het Traject Bijzondere Getuige (TBG).
Hij moest erop toezien dat de deal met de kroongetuige volgens de wet verliep. En dat de getuige in een getuigen-beveiligingsprogramma terecht zou komen, of hij dat wilde of niet.

Telefoons onderzocht

In opdracht van Van Rest werden twee telefoons van P. onderzocht die hij in zijn cel bewaarde. Uit dat onderzoek bleek volgens Van Rest niet dat er met de berichten was geknoeid.
Een van de telefoonnummers kon worden gelinkt aan Marcel H.
Het andere nummer niet. 'Dat kon aan niemand worden gekoppeld', zei Van Rest. Dat was een prepaidnummer. Uit het historisch onderzoek van die telefoon kwam niets, zei Van Rest.

Niet meer terugdraaien

Onder toeziend oog van Van Rest tekende kroongetuige P. de overeenkomst met het Openbaar Ministerie in december 2020. Daarna kwamen de onrechtmatigheden aan het licht. 'Maar toen was ik niet meer bij het onderzoek betrokken', zei Van Rest.
Omdat de strafkorting definitief was, kon dat niet meer worden teruggedraaid, aldus de officier van justitie.

Van Rest: 'Juist gehandeld'

Van Rest zegt ervan overtuigd te zijn dat hij juist heeft gehandeld: 'Het scenario zoals de kroongetuige heeft beschreven, is nog steeds het meest voor de hand liggende scenario. Volgens mijn beleving zitten we nog altijd goed.'