FC Groningen in de halve finale KNVB-beker: zó ging het de vorige keren

De KNVB-beker in Euroborg in de halve finale van 2015
De KNVB-beker in Euroborg in de halve finale van 2015 © Jan Westman
FC Groningen speelt donderdagavond de vijfde halve finale uit de clubgeschiedenis. De eerste drie halve finales in de KNVB-beker werden bereikt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De laatste keer dat de FC in de halve finale stond, negen jaar geleden, werd de finale bereikt én gewonnen.

Eerste halve finale: Fortuna Sittard in 1984

FC Groningen bereikt dertien jaar na oprichting voor het eerst de halve finale van de beker. Via Spakenburg (4-1), RBC (4-0) en Sparta (1-0) stuit Groningen, onder leiding van trainer Han Berger, in het seizoen 1983/1984 in de kwartfinale op FC Twente. In het Oosterparkstadion wordt met 2-2 gelijk gespeeld door doelpunten van Erwin Koeman en Rob McDonald, waardoor een return noodzakelijk is. Verlenging en strafschoppen gaan pas jaren later in. De terugwedstrijd eindigt in 1-1 (weer McDonald) en dus zijn strafschoppen nodig voor een plek in de halve finale. FC Groningen neemt de strafschoppen beter (4-2) en treft in de eerste halve finale ooit Fortuna Sittard.
Op 28 maart 1984 gaat FC Groningen in De Baandert met 2-0 onderuit. Lang staat het 1-0 in Sittard door een treffer van Arthur Hoyer. Diezelfde Hoyer beslist de wedstrijd in de slotminuut door vanaf de middenlijn (!) raak te schieten. FC Groningen-doelman Harry Schellekens is dan nog op de helft van Fortuna Sittard, omdat de FC kort daarvoor een hoekschop mocht nemen. Een dag later kopt Nieuwsblad van het Noorden: 'Jaren van voorspoed voorbij', maar die conclusie wordt te snel getrokken.
Bekijk hier het tweede tegendoelpunt vanaf eigen helft in 1984:
Wedstrijdverslag uit 1984
Wedstrijdverslag uit 1984 © Dekrantvantoen.nl
Al beleeft FC Groningen een jaar later wel één van z’n slechtste wedstrijden ooit in de beker. De amateurs van VV Heerjansdam kegelen de FC uit de beker: 3-2.

Tweede halve finale: Ajax in 1987

Twee seizoenen later gaat het stukken beter en bereikt FC Groningen voor de tweede keer in de clubhistorie de halve finale. Tijdens dat seizoen (1986/1987) schakelt FC Groningen, onder leiding van Rob Jacobs, achtereenvolgens FC Eindhoven (2-1), MVV (3-1), VV Geldrop (4-2) en Fortuna Sittard (2-1) uit. In de halve finale wacht Ajax. Op Bevrijdingsdag, 5 mei 1987, houdt FC Groningen knap stand in De Meer. Het duel eindigt in 0-0, waardoor een return volgt.
Wedstrijdverslag Ajax - FC Groningen in 1987
Wedstrijdverslag Ajax - FC Groningen in 1987 © Dekrantvantoen.nl
Ook twee weken later, op 19 mei 1987, blijft het lang 0-0 in het Oosterparkstadion. Pas na rust breekt het verzet bij de Groningers en scoren de Amsterdammers drie keer. Weer geen finale en dus 'illusies van FC Groningen in de ijskast', aldus het Nieuwsblad van het Noorden.
Wedstrijdverslag FC Groningen - Ajax in 1987
Wedstrijdverslag FC Groningen - Ajax in 1987 © Dekrantvantoen.nl

Derde halve finale: Willem II in 1989

Die finale wordt, weer twee seizoenen later, wél bereikt. FC Groningen had in 1989 onder trainer Hans Westerhof een sterk elftal dat in de competitie uiteindelijk op de zesde plaats eindigt. In het bekertoernooi loopt het dat seizoen ook voorspoedig, nadat FC Groningen achtereenvolgens te sterk is voor VV Bennekom (2-1), VVV (4-3) en VVOG (1-0). In de kwartfinale haalt FC Groningen revanche op de verloren halve finale uit 1987 tegen Ajax. In het Oosterparkstadion wint FC Groningen afgetekend met 3-0 van de Amsterdammers.
In de halve finale is FC Groningen op 12 april 1989 met 5-1 veel te sterk voor Willem II. De doelpunten worden gemaakt door René Eijkelkamp (2), Eric Groeleken (2) en Edwin Olde Riekerink. Het Oosterparkstadion staat op z'n kop: Nieuwsblad van het Noorden heeft het zelfs over een 'Europese sfeer'. Omdat de tegenstander in de finale, PSV, landskampioen wordt, waren de Groningers door het bereiken van de eindstrijd al zeker van Europees voetbal. Het team wordt gedragen door aanvoerder Jan van Dijk en de sterke spitsen René Eijkelkamp en Hennie Meijer.
Bekijk hier beelden van de halve finale tegen Willem II in 1989:
FC Groningen naar de finale in 1989
FC Groningen naar de finale in 1989 © Dekrantvantoen.nl
Wedstrijdverslag FC Groningen - Willem II in 1989
Wedstrijdverslag FC Groningen - Willem II in 1989 © Dekrantvantoen.nl
De eerste finale in de historie van de FC loopt wel uit op een deceptie. Landskampioen PSV wint met 4-1. Henny Meijer maakte het enige doelpunt voor de Groningers. Het is nu ondenkbaar, maar de beelden van toen laten een bijna leeg stadion in Rotterdam zien: minder dan 10.000 mensen waren getuige van de finale.

Vierde halve finale: Excelsior in 2015

Zesentwintig jaar later, en veel verser in het collectieve Groninger geheugen, doet FC Groningen weer van zich spreken in de beker. Na overwinningen op BVV Barendrecht (4-1), Flevo Boys (8-1), FC Volendam (3–0) en Vitesse (4-0) stuit FC Groningen in de halve finale op Excelsior. In een uitverkocht Euroborg wint FC Groningen overtuigend met 3-0 door doelpunten van Hans Hateboer, Albert Rusnák en Tjaronn Chery. De tweede finale levert FC Groningen de eerste echte prijs op.