Uit Van Mesdag ontsnapte tbs'er Mouloud M. (33) aangehouden in Tsjechië

Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag
Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag © Ariënne Dozeman
Mouloud M. is aangehouden in Tsjechië. De 33-jarige man ontsnapte op 7 februari aan zijn begeleider van de Van Mesdagkliniek in Groningen.
De Tsjechische politie hield M. maandagochtend aan tijdens een controle in de plaats Kadan, in het noordwesten van het land. Het Nederlandse OM zal Tsjechië om 'overlevering' van de man vragen, zoals dit binnen EU-landen genoemd wordt.
Het is voor het landelijk parket van het Openbaar Ministerie onduidelijk hoe M. in Tsjechië terecht is gekomen en waarom hij daar is.

Opsporing verzocht

Na zijn ontsnapping op 7 februari werd een zoektocht opgezet door een speciaal team van de Nederlandse politie. Ook werd er een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, en werd er om informatie verzocht in onder andere het tv-programma Opsporing Verzocht. Na die uitzending had de politie al snel ruim 150 tips.
Wel duurde het een week voordat de politie en het OM naar buiten kwamen met de vermissing.

M. was een risico

Waarom M. een tbs-behandeling onderging, is tijdens de vermissing nooit naar buiten gebracht. Wel maakte het Openbaar Ministerie bekend dat mensen de man niet zelf moesten benaderen: 'De man vormt een risico', zei een woordvoerder eerder.
Volgens het AD werd M. in 2020 veroordeeld voor zware mishandeling van een maatschappelijk werker in Amsterdam en voor het met de dood bedreigen van zijn behandelend arts in een ggz-instelling in Utrecht.