Klasgenoten van omgebrachte Jet (17) herdenken haar op school: 'Het is heel stil'

Een teddybeer en een speelgoedpaardje zijn neergelegd ter nagedachtenis aan Jet, omdat ze zo van paarden hield
Een teddybeer en een speelgoedpaardje zijn neergelegd ter nagedachtenis aan Jet, omdat ze zo van paarden hield © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Op de scholen waar Jet heeft gezeten heerst ongeloof en verdriet na haar overlijden. Maandag was de eerste schooldag na de voorjaarsvakantie. Op het Alfa-college Kluiverboom, waar zowel het slachtoffer als de verdachte op school zat, is er mogelijkheid om te herdenken. Pastor Stephen van der Leij helpt de leerlingen en docenten daarbij.
Jet (17) werd afgelopen woensdag in Winsum, waar ze woonde, neergestoken en overleed daarna aan haar verwondingen.
Het Alfa-college laat weten dat medestudenten uit beide klassen door de docenten en de pastor zijn opgevangen. Om studenten te ondersteunen bieden ze begeleiding aan in de vorm van gesprekken met het sociaal wijkteam en de schoolpastor. Ook slachtofferhulp is beschikbaar.

'Niemand kan de woorden vinden'

'Daarnaast is er een stilteruimte ingericht waar studenten en medewerkers de gelegenheid krijgen om stil te staan bij het tragische verlies van Jet en om iets achter te laten voor haar of haar familie. We zijn allemaal erg aangeslagen, verdrietig en vol ongeloof over deze tragische situatie', aldus de woordvoerder van de school.
'Je voelt heel veel emoties, maar tegelijkertijd is het ook heel stil. Niemand kan de woorden vinden. Er is veel onbegrip, ongeloof en verdriet', laat Van der Leij weten.

Ongeloof en verdriet

Maandag konden de leerlingen die bij Jet in de klas zaten terecht in de stilteruimte. Dinsdag komen de leerlingen die bij de verdachte in de klas zaten naar school. 'Die lopen weer rond met andere vragen', legt de pastor uit. 'Of je nou het slachtoffer of de verdachte kent, hoe dan ook zit je met vragen. Wij als school steunen de leerlingen daarin.'
Tekst gaat verder onder de video
Klas van Jet komt naar school om te gedenken
AOC Terra in Winsum heeft ook een herdenkingshoek ingericht. Jet deed vorig jaar eindexamen op deze school voordat ze doorging naar het Alfa-college. Woordvoerder Gretha van der Veen: 'Aan het begin van de schooldag is er een moment geweest voor de docenten. De directeur heeft met hen gesproken. De leerlingen kwamen daarom wat later op school. In de klas hebben docenten vervolgens met hen gesproken. We zijn aangeslagen en verdrietig.'
Tekst gaat verder onder foto
Tussen de bloemen ter nagedachtenis aan Jet liggen ook kindertekeningen
Tussen de bloemen ter nagedachtenis aan Jet liggen ook kindertekeningen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Op de basisscholen in Winsum is stilgestaan bij de ernstige gebeurtenis. Voorafgaand aan de lessen spraken leerkrachten met de kinderen.

Boek aanbieden aan de familie

Ook in de basisschool waar Jet op zat, christelijke basisschool De Piramiden, is er een plek waar kinderen kunnen herdenken. 'Wij hebben daar een plakboek neergelegd dat de kinderen zelf mogen invullen. Wij laten het helemaal vrij aan de kinderen om iets te doen. Ze kunnen een tekening maken of iets schrijven', legt schooldirecteur Siep Smidts uit.
'Het is een vreselijk tragische gebeurtenis en het houdt ook kinderen bezig. Veel kinderen kennen haar. Van paardrijden, haar baantje bij de Etos of als oud-klasgenoot. Zeker in zo'n dorp als Winsum kent iedereen elkaar. Dus ik hoop dat wij als school wat kunnen doen. Wij gaan het boek aanbieden bij de familie.'
De herdenkingsplek op CBS de Piramiden
De herdenkingsplek op CBS de Piramiden © CBS de Piramiden