Trouwen op 29 februari: 'Eigenlijk zijn we nu pas twee jaar getrouwd'

Wat vier jij op schrikkeldag?
Wat vier jij op schrikkeldag? © RTV Noord
Het is vandaag schrikkeldag. Voor de een betekent het een dag extra werken, voor de ander eindelijk weer een verjaardag op je échte geboortedag. Sommige stellen kiezen ervoor om hun eeuwige verbintenis vast te leggen op deze bijzondere dag.
Vieren zij elk jaar, of eens in de vier jaar hun trouwdag?

Getrouwd op 29-2-92

Peter en Monica
Peter en Monica © Peter Dijkema
32 jaar geleden trouwden Peter en Monica Dijkema bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Dat was op 29 februari in 1992. ‘Een hele mooie datum’, zegt Monica. Hoewel ze in de winter trouwden en niet hadden gerekend op mooi weer, was het die dag heel zonnig. ‘Het was alsof het zo moest zijn.’
Vandaag is de achtste keer dat ze als getrouwd stel een schrikkeldag meemaken.
De trouwdatum is extra bijzonder, omdat de moeder van Monica, Ria Kamminga, ook jarig is op 29 februari. Om het te vieren gaat de familie vanavond uit eten.
Monica: ‘Op schrikkeldag geven we er altijd een extra feestelijk tintje aan.’

‘Nu pas twee jaar getrouwd’

Mimmo en Joyce met hun kinderen
Mimmo en Joyce met hun kinderen © Mimmo Teekens
Ieder jaar een bosje bloemen of eens in de vier jaar? Dat vroeg Mimmo Teekens zich af op 29 februari 2016. Acht jaar geleden gaven hij en zijn vrouw Joyce elkaar het jawoord in Oude Pekela. Inmiddels is het gezin uitgebreid met twee kinderen.
‘Eigenlijk zijn we nu pas twee jaar getrouwd, als je het per schrikkeljaar bekijkt’, zegt Mimmo lachend. ‘Over honderd jaar komen we dan eindelijk op een 25-jarig jubileum.'
Om het te vieren, gaat het gezin vanavond uit eten. Mimmo heeft uiteindelijk besloten zijn vrouw wel gewoon ieder jaar een bosje bloemen te geven. ‘En dit jaar even net iets groter’, aldus Mimmo.

Valentijnsdag of schrikkeldag?

John en Jeanine
John en Jeanine © John Steenhuis
Vandaag trouwt John Steenhuis met zijn vriendin Jeanine. ‘We waren het er over eens dat we graag op een bijzondere datum willen trouwen’, vertelt John. Er was even twijfel tussen Valentijnsdag en schrikkeldag. ‘Maar we vonden de 29ste van februari toch extra bijzonder.’
De trouwdag vindt plaats in Drachten. ‘Het mooie is dat donderdag daar een gratis dag is om te trouwen’, grapt hij. Op de planning staat de trouwceremonie, een high tea en in de avond een borrel met familie en vrienden.
John: ‘We hebben er allebei ontzettend veel zin in.’