18 jaar cel geëist voor man die 70-jarige vrouw in Stad doodstak

Hulpdiensten aan de Holstek in Groningen, waar de vrouw gedood werd
Hulpdiensten aan de Holstek in Groningen, waar de vrouw gedood werd © 112groningen
Tegen de man die in januari vorig jaar een 70-jarige vrouw in de stad Groningen doodstak, is dinsdag 18 jaar cel geëist. De 31-jarige verdachte heeft bekend dat hij haar neerstak met het plan spullen uit haar huis te stelen.
De 70-jarige Fenny van der Donk, bewoonster van de woning aan de Holtstek, bezweek zeven dagen later aan haar verwondingen in het ziekenhuis. Ze was door de man in haar buik gestoken. Meerdere operaties mochten niet meer baten.

Geen toevallig slachtoffer

Geheel willekeurig was het slachtoffer niet. De 31-jarige verdachte was een dag ervoor al langs de woning gelopen en zag dat er een oudere vrouw woonde. Een makkelijk slachtoffer, dacht hij, in een woning waar hij van buitenaf goed naar binnen kon kijken.
Een bewuste keuze dus, zei de man tegen de rechters in Zwolle dinsdag. Op de vroege middag van 31 januari nadat hij in de verderop gelegen slaapboot voor dak- en thuislozen de nacht had doorgebracht, liep hij langs haar woning. Tegen de politie vertelde hij twee dagen later wat zijn plan was. ''Als ze open deed, dan zou ik haar gelijk neersteken en naar binnen gaan', zei hij tegen de agenten. 'Dan hoopte ik dat ze bewusteloos zou zijn zodat ik dingen kon stelen.'

Zelf gemeld bij de politie

Ze deed inderdaad open en de man wist zich naar binnen te wurmen. In de hal stak hij haar neer. Tot een diefstal kwam het niet. De verdachte zei de rechters dat hij schrok, het mes en zijn tas liet vallen en wegrende. In die tas zaten vooral veel documenten waarop zijn naam stond. Hij meldde zich later die dag zelf bij de politie.
Tekst gaat verder na de foto
Politie aan de Holtstek, in januari vorig jaar
Politie aan de Holtstek, in januari vorig jaar © Steven Radersma/RTV Noord

Geen spijt getoond

In het Pieter Baan Centrum, waar de geestvermogens van de man zijn onderzocht, toonde hij totaal geen spijt. Hij voelde zich niet geholpen en werd als asielzoeker op straat gezet. Vind je het erg dat ze is overleden, werd hem gevraagd. 'Niet erg nee. Dat komt door jullie.'

Buren komen af op geschreeuw

Direct na de steekpartij kwamen buren af op het geschreeuw van het slachtoffer. De verdachte rende hierna weg. Waren ze niet gekomen, dan had hij haar verder naar binnen gesleept om erna alsnog spullen te stelen, zei de officier van justitie. Het feit dat hij de vrouw direct neerstak, puur uit eigen financieel gewin, onderstreept zijn onverschilligheid, zei de officier over de verdachte. Een tbs-maatregel is niet aan de orde omdat bij de man geen stoornissen zijn vastgelegd. Daarom vond de officier 18 jaar cel op zijn plaats.
De advocaat van de verdachte benadrukte dat hij niet wilde dat de vrouw zou overlijden. Hij had het ook niet verwacht. Hij heeft ook bewust niet meerdere keren gestoken, aldus de raadsman.