In Groningen gesignaleerde RAF-terrorist na 30 jaar opgepakt

De drie RAF-terroristen: boven oude foto's, onder hoe ze er vermoedelijk nu uitzien. Rechts Daniela Klette.
De drie RAF-terroristen: boven oude foto's, onder hoe ze er vermoedelijk nu uitzien. Rechts Daniela Klette. © RTV Noord
De Duitse politie heeft een vermeend lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) opgepakt in Berlijn. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de inmiddels 65-jarige Daniela Klette. Ze wordt al tientallen jaren gezocht.
Eerder deze maand werd bekend dat de Duitse justitie de beloning voor de gouden tip over drie RAF-terroristen van 80.000 naar 150.000 euro had verhoogd. In het verleden werd het trio, waar Klette deel van uitmaakt, ook in Groningen gesignaleerd.

Na de Duitse Opsporing verzocht

De aanhouding van Klette volgt op een uitzending van het Duitse televisieprogramma Aktenzeichen XY, waarin de hulp van kijkers wordt gevraagd om misdrijven op te lossen. De politie vroeg daar enkele weken geleden om meer informatie over Klette en twee medeverdachten: Burkhard Garweg en Ernst-Volker Staub.

Overvallen zonder politiek motief

Het trio wordt verdacht van gewapende overvallen en poging tot moord in de periode 1999 tot 2016. Aanklagers denken dat ze overvallen pleegden om aan geld te komen en daar verder geen politiek motief voor hadden. Medeverdachten Staub en Garweg zijn nog op de vlucht.

Bomaanslagen

Maar de sporen van het trio gaan veel verder terug dan 1999. De autoriteiten houden de ultralinkse Rote Armee Fraktion verantwoordelijk voor bomaanslagen en ontvoeringen in de vorige eeuw.
De RAF was de actiefste links-extremistische terreurgroep in West-Duitsland. Het werd in 1970 opgericht en is verantwoordelijk voor 48 dodelijke slachtoffers, van wie 34 vermoord zijn. Het gezochte drietal behoort tot de generatie die in de jaren negentig actief was.
Staub, Garweg en Klette worden zelf ook in verband gebracht met een aanslag op een gevangenis in aanbouw in 1993. De RAF, die ook bekend heeft gestaan als de Baader-Meinhofgroep, zou zichzelf enkele jaren later in 1998 hebben opgeheven.