Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt
Forensische experts in Marum nadat het lichaam van Elzinga is ontdekt © Jos Schuurman/FPS
De vriendin, schoonmoeder en zwager van de vermoorde Jan Elzinga uit Marum, die alle drie zijn veroordeeld tot 20 jaar cel voor het uitlokken van de moord, blijven volharden in hun onschuld. Dat bleek op de tweede dag van het hoger beroep in de zaak van de Marumse zwembadmoord.
Het Gerechtshof in Leeuwarden behandelt deze week het hoger beroep. Elzinga werd in 2012 doodgeschoten in de buurt van het zwembad in Marum. Zijn vriendin Monique H., haar moeder, haar broer en een 59-jarige man uit Kampen zouden de moord hebben beraamd. De schoonfamilie kreeg eind 2022 celstraffen van twintig jaar opgelegd. De man uit Kampen kreeg zeven jaar cel. Beide partijen zijn in hoger beroep gegaan.

'Goede tijd samen'

Monique H. zegt dat 'het nergens op slaat' dat ze van Jan Elzinga af wilde. 'Zijn urn staat nog altijd thuis en ik heb een tatoeage met zijn as. Wij hebben een goede tijd gehad samen.' Ze wijst erop dat er een andere reden moet zijn waarom Elzinga om het leven is gebracht. 'Ik ben in die tijd meerdere keren achtervolgd, ik voelde me niet veilig.'

Kroongetuige die bewijsmateriaal manipuleert

Eerder kregen de uitvoerders van de moord, schutter Pascal E. en handlanger Willem P., celstraffen van vijftien en twintig jaar opgelegd. P. sloot in de gevangenis met het Openbaar Ministerie een deal voor strafvermindering en werd zo kroongetuige. Hij stelde dat Monique H., haar broer en haar moeder de moord hadden beraamd. Volgens P. wilden ze Elzinga vermoorden omdat hij vreemdging en omdat hij Monique had mishandeld. Hij ondersteunde deze beweringen met sms'jes van hem en de 42-jarige Marcel H. uit Nieuw-Roden, de broer van Monique.
P. gaf later toe dat hij bewijsmateriaal had gemanipuleerd. Hij zou de sms-berichten hebben bewerkt. De rechtbank in Groningen vond P. desondanks betrouwbaar genoeg en ging over tot veroordeling van de schoonfamilie.

'Nooit problemen met Jan'

Volgens Marcel H. zou de dood van Jan Elzinga een gevolg kunnen zijn van een conflict tussen Elzinga en de uitvoerders van de moord. 'De enige reden die ik kan bedenken voor het noemen van mijn naam, is omdat wij als familie dicht bij hem stonden. Ik heb nooit problemen met Jan gehad.'
Woensdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen.