GIJS stapt niet naar rechter en is uitgeschaatst: 'Straf vele malen te hoog'

GIJS bedankt het publiek in Kardinge
GIJS bedankt het publiek in Kardinge © RTV Noord
IJshockeyclub GIJS uit Stad stapt niet naar de rechter om een driepuntenstraf van de ijshockeybond aan te vechten. GIJS werd eerder dit seizoen bestraft vanwege het laten plaatsnemen van een niet speelgerechtigde speler op de reservebank.
Dat gebeurde aan het begin van het seizoen, tegen Breda. De 17-jarige Nash Hayward Jones schaatste in de warming-up mee met zijn oudere broer Flynn, zodat zijn ouders hem op de livestream konden zien. Het jonge broertje nam daarna plaats op de spelersbank, maar daar zat het probleem volgens de bond: hij was niet speelgerechtigd in tegenstelling tot zijn broer Flynn. GIJS won met 4-0, waarna Breda een melding deed bij de bond. Die veranderde de zege in een 5-0 nederlaag.

Drie punten tekort voor deelname aan play-offs

Na de laatste reguliere competitiewedstrijd, afgelopen zaterdagavond tegen Zoetermeer (8-4 winst), kwam GIJS uitgerekend drie punten tekort voor de achtste plek, een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs om de titel in de eredivisie. Die plek is bezet door Dordrecht. Volgens GIJS-voorzitter Jacob van Gelder weegt het sportieve aspect zwaarder dan het aanvechten van de straf.
Lees verder onder de foto
GIJS-voorzitter Jacob van Gelder
GIJS-voorzitter Jacob van Gelder © Wiebe Klijnstra/RTV Noord

Het sportieve weegt zwaarder

'We zien af om naar de burgerrechter te stappen. We zijn niet blij hoe de bond dit heeft opgepakt. Maar wij hebben geen enkel probleem met de clubs. Soms win je en soms verlies je. Wij willen het sportieve boven het politieke plaatsen. Wij vinden het een besmette plek om het op deze manier terug te winnen. Dat zou betekenen dat Dordrecht drie punten kwijt zou raken, terwijl zij er net zo goed voor geschaatst hebben.'
Volgens Van Gelder heeft GIJS de play-offs bovendien gemist door een serie nederlagen in december en januari. 'Wij zijn te sportief om dan nog een stap hoger te gaan. We moeten nog jaren door met de clubs die in de eredivisie spelen. Kijk, ik wil 24 uur per dag tegen de bond procederen. Ik vind nog steeds dat deze straf vele malen te hoog is voor hetgeen wat gebeurd is. Maar sportief gezien kunnen wij het niet maken om de play-offplek van Dordrecht door middel van de rechter aan de kant te schuiven.'

Amsterdam

Toch blijft GIJS met een zuur gevoel achter. Dordrecht, de nummer acht dus, neemt het in de play-offs op tegen koploper Amsterdam. 'Daar hadden we ons op verheugd en we hadden nog kans gehad ook', aldus Van Gelder.
Bekijk hier een reportage uit de meest recente Noord Scoort over de laatste wedstrijd van GIJS:
GIJS eindigt het seizoen met een overwinning