Voormalig BV Veendam-hoofdsponsor Koos Gjaltema overleden

Koos Gjaltema op de tribune van BV Veendam in 2013
Koos Gjaltema op de tribune van BV Veendam in 2013 © ANP
De Groninger ondernemer en oprichter van de Gjaltema Groep, Koos Gjaltema, is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek.
De Gjaltemagroep is bekend van steigerbouw en de verhuur van hoogwerkers, bouwliften en materieel. Het bedrijf is gevestigd in Groningen, Leeuwarden en Moerdijk.
In 2014 nam hij Exact Materieelverhuur in Groningen, Sneek en Schagen over en later dat jaar Manfred van Dijk in Veendam.

Reddingspogingen BV Veendam

Gjaltema was ook vijf jaar hoofdsponsor van BV Veendam. Het stadion droeg de naam van Gjaltema: het Gjaltema-stadion aan de Langeleegte.
Sportverslaggever Henk Elderman vertelt tijdens Radio Noord-programma De Middag Door dat Gjaltema 'een clubicoon was'. Zo stond hij garant voor spelerssalarissen en heeft deze ook een aantal keer daadwerkelijk moeten betalen. 'Er werd altijd naar hem gekeken als er geld nodig was', aldus Elderman.
Gjaltema deed verschillende pogingen om de club te redden, maar zonder succes: Veendam ging in 2013 failliet.
In 2010 zette Gjaltema een grote reddingsactie voor de voetbalclub op touw:

Groningse nuchterheid

Op de facebookpagina schrijft het bedrijf dat zijn leven doordrenkt was met Groningse nuchterheid, gecombineerd met een krachtige ondernemersgeest die met weinig woorden en een eigenzinnige aanpak de regio wist te beïnvloeden.
Elderman herkent deze eigenschappen van Gjaltema: 'Hij liet niet altijd het achterste van zijn tong zien en was een man van weinig woorden.' Maar met een hart voor de zaak, volgens de verslaggever. 'En dan niet alleen voor zijn eigen zaak, maar ook voor BV Veendam.'