FC Groningen met opgeheven hoofd uitgeschakeld in beker

Jorg Schreuders gaat voorop in de strijd
Jorg Schreuders gaat voorop in de strijd © Jan Westman
FC Groningen was donderdagavond in De Kuip dicht bij een stunt in de halve finale van de beker tegen Feyenoord, maar zag een 1-0 voorsprong bij rust in de tweede helft veranderen in een 2-1 nederlaag. Het winnende doelpunt viel tien minuten voor tijd.
De FC stond voor de vijfde keer in haar bestaan in de halve finale van het bekertoernooi. Van de voorgaande vier keer overleefden de Groningers deze ronde twee keer. In 1989 en 2015 behaalde het daardoor de finale in De Kuip.

FC laat zich gelden

Deze keer was De Kuip het strijdtoneel van de halve finale en daarin liet de Trots van het Noorden zich direct aanvallend zien. Na veertig seconden eindigde een poging van Luciano Valente een meter naast het doel van Timon Wellenreuther.
Trainer Dick Lukkien had vooraf aangegeven dat zijn ploeg niet alleen maar van plan was te gaan tegenhouden. Dat bleek, want tien minuten na het schot van Valente was Laros Duarte nog dichter bij een doelpunt. De geboren Rotterdammer veroverde zelf de bal, dribbelde tot aan de zestien van Feyenoord en vond de paal op weg naar succes.

Duarte schiet FC op voorsprong

Dat probeerde Duarte nog een aantal keer en bij zijn vierde poging was het raak. Weer bevond hij zich op de rand van de zestien, weer schoot hij met links en deze keer veranderde de bal van richting. Wellenreuther was daardoor kansloos en FC Groningen beloonde zichzelf na een halfuur spelen: 0-1.
Tekst gaat verder onder de foto
Laros Duarte schiet FC Groningen op voorsprong
Laros Duarte schiet FC Groningen op voorsprong © Jan Westman
In het laatste kwartier voor rust werd Feyenoord beter en gevaarlijker, maar kon het de Trots van het Noorden niet de wil opleggen. Yankuba Minteh vond bijna de Braziliaan Igor Paixão, maar die kwam koppend net te kort. Verder raakte de FC niet in de problemen en ging het met een voorsprong op zak de kleedkamer in.

Feyenoord zet een tandje bij

Feyenoord-trainer Arne Slot maakte gebruik van de rust om wat omzettingen te doen in zijn elftal. Zo bleven Paixão en Marcos Lopez achter in de kleedkamer. In hun plaats betraden Bart Nieuwkoop en Luka Ivanušec het veld. Lukkien hoefde logischerwijs niets te veranderen in zijn opstelling.
Met de wissels aan Rotterdamse zijde ging de ploeg van Slot met volle kracht vooruit naar het doel van Hidde Jurjus. Daarbij moest Isak Määttä alle zeilen bijzetten om Minteh tegen te houden. De Gambiaan slalomde veelvuldig richting het Groningse doel, schoot zelf of wist medespelers te vinden.
Net toen de eerste storm van Feyenoord ging liggen, viel de gelijkmaker. Verdediger David Hancko, was mee naar voren gekomen en dook op bij de tweede paal. Stengs had dat gezien en bediende zijn ploeggenoot op maat: 1-1.

Invaller beslist de wedstrijd

Daarna werd het voor de groen-witten steeds moeilijker om het vijandelijke doel te vinden. Er waren spaarzame momenten zoals bij een hoekschop na ongeveer zeventig minuten spelen. De mannen van Lukkien waren daar dit seizoen al vaak succesvol uit en kozen deze keer voor een korte variant. De bal die uiteindelijk door Johan Hove werd voorgegeven, was te hoog en eindigde over de achterlijn.
Met nog tien minuten op de klok leek een verlenging steeds realistischer, maar dat was buiten Ondrej Lingr gerekend. De 25-jarige aanvaller stond koud in het veld toen zijn teamgenoot Ivanušec met de bal aan de voet de achterlijn haalde. De Kroaat gaf hard met links voor en Lingr werkte van dichtbij binnen: 2-1.
Tekst gaat verder onder de foto
Strijd om de bal
Strijd om de bal © Jan Westman
Lukkien gebruikte daarna nog al zijn wissels om een gelijkmaker te forceren, maar dat mocht niet baten. De Groningers werkten alleen nog maar ballen weg en konden voetballend geen kansen meer creëren. Zo was de halve finale het eindstation voor de Groningers, die met opgeheven hoofd De Kuip konden verlaten.
Strijd om promotie
De finale tussen Feyenoord en NEC wordt op zondag 21 april gespeeld in De Kuip. Voor FC Groningen rest niets anders dan de strijd om promotie naar de eredivisie. Maandagavond speelt FC Groningen de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch.