FC Groningen kijkt uit naar bekertreffen met Feyenoord: 'Het is een wedstrijd die man tegen man wordt gespeeld'

Blijdschap na het behalen van de halve finale
Blijdschap na het behalen van de halve finale © Jan Westman
FC Groningen speelt donderdag in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi tegen Feyenoord. 'Of ik er zin in heb? Is de paus katholiek?', zegt trainer Dick Lukkien.
Het bekergevoel nam de afgelopen dagen enorm toe bij FC Groningen-trainer Dick Lukkien. 'We hebben de wedstrijd tegen Helmond Sport afgesloten. Het was teleurstellend, maar dan moet je wel snel door. Na het weekend proef je enorme zin om deze bekerwedstrijd te spelen. Als ik naar mezelf kijk terwijl ik gisteravond op de bank de halve finale tussen Cambuur en NEC kijk, dan neemt dat gevoel alleen maar toe. Dan groeit de wedstrijdspanning en dat is lekker om te voelen.'

Finale van FA Cup

Voor veel spelers van FC Groningen is de halve finale de grootste wedstrijd tot dusver in hun carrière. Dat geldt niet voor aanvoerder Leandro Bacuna die negen jaar geleden de finale van de FA Cup speelde. Arsenal was uiteindelijk te sterk, maar in de halve finale schakelde Aston Villa, waar hij toen speelde, het grotere Liverpool uit. 'Liverpool was toen ook een hele grote club en groter dan Aston Villa, dus waarom kan FC Groningen dan niet van Feyenoord winnen?', zegt Bacuna.
De afgelopen dagen is hij bezig geweest om zijn teamgenoten voor te bereiden op de wedstrijd van donderdagavond. 'Ik probeer er vooral voor te zorgen dat iedereen in het hoofd rustig is. We hebben niks te verliezen en alles kan gebeuren. De spelers van Feyenoord zijn net zo geboren als wij, ze zijn precies hetzelfde. Aan de bal hebben ze misschien iets meer kwaliteit, maar het is een wedstrijd die man tegen man wordt gespeeld. We moeten proberen te zorgen dat we beter zijn dan onze tegenstander en dat we onze duels winnen. Dat begint voorin en eindigt achterin', besluit Bacuna.
Leandro Bacuna: 'We hebben niks te verliezen'
Op voorhand geven weinig mensen een stuiver voor de kansen van FC Groningen. Toch ziet Lukkien mogelijkheden voor zijn ploeg. 'Hun avontuurlijke manier van spelen levert nogal eens ruimtes op die zij laten. Feyenoord doet dingen op een bepaalde manier. Ze spelen met veel middenvelders die ook steeds los mogen richting de goal van de tegenstander. Des te meer spelers je hoog op het veld brengt, des te minder spelers je op eigen helft hebt.'

'Er wordt lef gevraagd'

De trainer is niet van plan om de bus te gaan parkeren. 'We zullen proberen om ons eigen spel te spelen. Almere heeft zondag ook gedurfd gespeeld. Als je op eigen helft gaat staan, ga je jezelf verzuipen. We zullen af en toe achteruit worden gespeeld, maar we zullen ook moeten durven voetballen om er echt een wedstrijd van te maken. Er wordt lef gevraagd, er wordt kwaliteit gevraagd voor wat wij gaan doen', weet Lukkien.
Dick Lukkien: 'Hartstikke veel zin om die wedstrijd te spelen'
'Je valt terug op allerlei oude clichés maar het mooie van clichés is dat het waarheden zijn. We zullen ze op een hele slechte dag moeten treffen, zij zijn de favoriet. Ik denk ook dat als wij de wedstrijd kunnen aanvliegen, zoals wij denken dat te moeten doen, en een beetje geluk hebben, dan kunnen we het misschien echt een wedstrijd laten zijn.'
Lukkien wil nog niks kwijt over zijn opstelling. Het enige vraagteken is of Johan Hove of Joey Pelupessy in het middenveld gaat starten. Tegen Helmond Sport had Hove pas twee keer getraind en kreeg Pelupessy de voorkeur, maar daar is nu geen sprake meer van. FC Groningen moet het in Rotterdam doen zonder Tika de Jonge en Wouter Prins. Beide spelers zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling

Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Feyenoord
Vermoedelijke opstelling FC Groningen tegen Feyenoord © RTV Noord