Hoog opgelopen discussie over onderhoud zandwegen blijft de gemoederen bezig houden

Een recreant is begin dit jaar vast komen te zitten
Een recreant is begin dit jaar vast komen te zitten © Eigen foto
Het onderhoud van de zandwegen rondom Noordlaren blijft de gemoederen in de Groninger gemeenteraad bezighouden. ‘Er is een en ander fout gegaan’, erkent GroenLinks-wethouder Mirjam Wijnja.
In het gebied rond Glimmen, Onnen en Noordlaren liggen tientallen kilometers aan zandwegen. Maar een aantal van die wegen heeft kuilen die zo diep zijn dat thuiszorgmedewerkers er niet meer overheen durven. Boeren moesten vorig jaar tientallen auto’s lostrekken. Volgens omwonenden zijn de wegen zo slecht begaanbaar dat het onveilig is. Nooddiensten zouden maar moeilijk bij de huizen kunnen komen.
Dat komt volgens omwonenden allemaal omdat de gemeente niet zou weten hoe die zandwegen moeten worden onderhouden. Na de herindeling van Groningen, Ten Boer en Haren zou de kennis verloren zijn gegaan.

Nieuw beleid

Eerder deze maand werd er ook al gesproken over het onderhoud van de zandwegen tijdens een chaotisch verlopen sessie van de raad. Het stadsbestuur heeft nieuw beleid ontwikkeld voor de historische zandwegen, maar werd door bewoners vooral aangesproken over het onderhoud. De gemeente zou daar geen kaas van hebben gegeten en niet willen luisteren naar bewoners. Wethouders herkenden de kritiek niet en raadsleden bleven vooral met veel vragen achter. Vanwege tijdsgebrek werd een vervolgsessie ingepland.
Het bewijs volgens bewoners: de weg zou zijn onderhouden met teveel en verkeerd zand
Het bewijs volgens bewoners: de weg zou zijn onderhouden met teveel en verkeerd zand © Tristan Braakman/RTV Noord

Onoverbrugbare verschillen

‘Hopelijk heeft de voorjaarsvakantie het college goed gedaan en kunnen we een beetje nader tot elkaar komen’, zei Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden) daarover. Wethouder Wijnja beaamde te hebben nagedacht over de discussie waar de verschillen ‘onoverbrugbaar leken’.
Volgens Wijnja moet er onderscheid worden gemaakt tussen het reguliere onderhoud en calamiteiten. De problematische kuilen zijn het gevolg van extreme regen in de afgelopen maanden, betoogt de wethouder. ‘Dat bemoeilijkte de noodwerkzaamheden, maar nu het droger is, wordt dat met snelheid opgepakt.’

Bewoners niet gehoord?

Toch maken partijen zich zorgen over de verschillen van inzicht tussen de bewoners en het stadsbestuur. ‘Volgens het college zijn de bewoners betrokken bij de plannen en is het goed verlopen. Maar vervolgens zit hier de publieke tribune vol met insprekers. Volgens mij is die participatie dan niet goed gegaan’, zegt VVD’er Rik Heiner.

Participatie prima verlopen, maar relatie wel herstellen

Wethouder Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren) vindt dat die participatie prima is verlopen. ‘Er is gesproken met verschillende partijen, er was ruimte om te reageren op de plannen, dat is echt goed te noemen’. Maar, erkent De Wrede na een vraag van de raad, ‘we willen de relatie met bewoners herstellen want daar is iets niet goed gegaan.’
Meerdere partijen in de raad maken zich grote zorgen over signalen van bewoners dat de nooddiensten niet bij de huizen kunnen komen. Maar zo erg is het volgens wethouder Wijnja niet. ‘Er is contact met de ambulancediensten, en zij geven niet het signaal dat ze in problemen komen.’

Mogelijke motie geeft hoop

Binnenkort praat de gemeenteraad opnieuw over de problemen rondom de zandwegen en het nieuwe beleid van het stadsbestuur. Oppositiepartijen Stadspartij 100% voor Groningen, Partij voor het Noorden, CDA, D66 en coalitiepartij PvdA overwegen een motie in te dienen om het beleid van de gemeente bij te sturen.
Voor de omwonenden geeft dat hoop. ‘We gaan in gesprek met de partijen om input te geven’, zegt omwonende Jan Wittenberg. ‘Ik hoop dat ze er wat mee doen, want anders blijven we met dezelfde ellende zitten.’