Plaatsing geluidsscherm bij buitenschoolse opvang Scheemda was terecht

Speelgoed bij een kinderopvang
Speelgoed bij een kinderopvang © RTV Noord
De gemeente Oldambt heeft terecht geëist dat buitenschoolse opvang (bso) De Bosbengels in Scheemda een geluidsscherm plaatst. Volgens de Raad van State hebben bewoners van een woning aan de Bosweg zonder het scherm te veel last van geluid van het bedrijf.
De eigenaresse van de Bosbengels was het niet eens met het scherm, dat een totale lengte van 16,95 meter lang is, en spande een rechtszaak aan.

Deugde het onderzoek?

Het begon toen de bso aan de Bosweg wilde uitbreiden tot tien kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar oud. De gemeente Oldambt gaf daar eerst geen vergunning voor, maar deed dat alsnog nadat de rechtbank Noord-Nederland de bso in het gelijk stelde.
Wel was de gemeente van mening dat er een geluidsscherm moest komen om het geluid tegen te gaan. Dat scherm staat er inmiddels en werd door De Bosbengels betaald. De gemeente zei dat het scherm nodig was in een zogeheten prognose-onderzoek. Volgens de eigenaresse van de bso deugde dat onderzoek niet.

Geen 40 meter

Daar ging de Raad van State niet in mee. De geluidsberekeningen zijn voldoende betrouwbaar om een geluidsscherm te rechtvaardigen.
Toch is er wel een kleine overwinning voor de bso. De gemeente Oldambt had in de vergunning aangegeven dat het geluidsscherm 40 meter lang moest zijn. De gemeente hield daarbij geen rekening met bebouwing, dat ook geluid tegenhoudt. De hoogste bestuursrechter heeft de lengte van het scherm in de vergunning aangepast naar 16,95 meter.