Deze dag: IJzelfurie geselt het Noorden

De ravage in het Noorderplantsoen
De ravage in het Noorderplantsoen © Archief Dagblad van het Noorden
De krantenkop op de voorpagina van deze dag is van Bijbelse allure. In de nacht veroorzaakte een ijzelregen drie verkeersdoden in Oldehove en Vries. Door ijsafzetting overdag traden stroomstoringen op, vooral in Oost-Groningen en de stad. Op deze tweede maart 1987 ‘teisterde een plaag Groningen en omstreken’.
Radio Noord verzorgde die dag extra uitzendingen, in samenwerking met de politie. Weerkundigen spraken vroeg in de ochtend vanwege de ijzel aan de bomen nog van ‘prachtige winterbeelden'. Maar de sfeer sloeg al snel om.
Doorgaande wegen werden door de politie afgezet, omdat takken, boomtoppen en brokken ijs, zo groot als sigarettenpakjes, naar beneden kwamen. Door de ijsafzetting op de hoogspanningsleidingen deden zich in delen van Groningen en Drenthe stroomstoringen voor. In Oost-Groningen knapten armen van de elektriciteitsmasten af.
Uit voorzorg schakelde het energiebedrijf meerdere hoogspanningsleidingen uit. Immers, ‘er kan een spanning van 110.000 of 220.000 volt op staan’, legde een EGD-woordvoerder uit. Door de vochtigheid van de lucht zou de stroom een afstand van enkele tientallen meters kunnen overbruggen. ‘Zover mogelijk uit de buurt blijven van gebroken kabels dus’, luidde het dringende advies.
Bergingsbedrijf Poort uit Hoogkerk werd uitgerust met politie-portofoons, omdat het bedrijf telefonisch onbereikbaar was geworden. Duizenden ongeruste mensen belden naar familie en kennissen, waardoor telefooncentrales overbelast waren geraakt.
Staatsbosbeheer Drenthe ging al uit van een miljoenenschade. ‘Alsof hier een oorlog heeft gewoed’, omschreef woordvoerder Visser de stand van zaken in de bossen. Vooral berken en populieren hadden te lijden onder de ijsvracht: ‘Het hout van deze soorten breekt snel, het ziet er triest uit.’
Op de snelwegen werd op deze dag de toestand per uur zorgwekkender. In de voormiddag gingen Groningen-Assen en Groningen-Hoogezand ‘op slot'. Hoogspanningskabels waren op verschillende plaatsen door het gewicht van het ijs naar beneden gekomen. Er werd een vervoersverbod voor gevaarlijke stoffen afgekondigd.
Busvervoer liep in de loop van de dag helemaal vast, terwijl de NS zich met een aangepaste dienstregeling wist te redden. In verband met de ijsafzetting op de leidingen werden zo veel mogelijk dieseltreinen ingezet. In de stad Groningen werd de post nog bezorgd.
Terwijl de meteorologische lente al was begonnen, werd 2 maart 1987 door de ijzel een dramatische dag. Doorgaande wegen werden door de politie afgezet. Gelukkig gebeurden er weinig ongelukken, omdat de scholen dicht waren en er veel noorderlingen richting wintersport waren vertrokken.
Door alle kabel- en mastbreuken werd inwoners van Veendam, Stadskanaal en Musselkanaal de dagen daarna gevraagd zo weinig mogelijk stroom te gebruiken: ‘We leveren net genoeg stroom om de cv’s bij de mensen thuis te kunnen voeden’, aldus het EGD.