‘Midden in het concert stond een man op die een mop begon te vertellen’

Willem Wolthuis vertelt
Willem Wolthuis vertelt © Rolf Schreuder
‘In het Noorden speelden we het altijd. Het was het tweede nummer op ons repertoire.’ Dat vertelt Willem Wolthuis, musicus en voorman van het Stadjer salonorkest Pluche over de wereldberoemde tune van De Stamtoavel in de nieuwste aflevering van podcast.
Het salonorkest Pluche werd bij Radio Noord geboren en zo ook de tune van De Stamtoavel. De tune is een stukje uit de Streichholz Wachtparade, een muziekstuk uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Pluche mocht het graag spelen. En zeker in het Noorden veroorzaakte het muziekstuk een feest der herkenning omdat het de tune was De Stamtoavel.
‘We speelden met het orkest het nummer. Dat was in De Molenberg in Delfzijl’, vertelt Wolthuis. ‘Staat er midden in het concert ineens een man op en die begint spontaan een mop te vertellen. Precies op het juiste moment. Dat heurt der ja bie, riep de man luidkeels. We hebben er nog over gedacht hem in te huren.’
Wolthuis denkt nog veel plezier terug aan die tijd. Maar toch zit er een zwart randje aan. 'Ik weet nog precies wanner we de Streichholz Wachtparade voor het laatst hebben gespeeld. Dat was in 1990. Orkestlid Harry Hulst overleed door een noodlottig ongeval en toen was de grap er wel af.’
Tekst gaat verder na de foto
De podcastcrew bij Willem aan tafel
De podcastcrew bij Willem aan tafel © Rolf Schreuder
Vijf kerels die in het oer-Gronings een mop vertellen en er met het publiek heel hard om lachen, aangekondigd door een klassiek deuntje. Meer was het niet. Maar het groeide uit tot het grootste fenomeen van RTV Noord.

Even de grasmaaier laten staan

De Groningers lieten even de grasmaaier staan, de tuinslang werd dichtgedraaid of de boodschappen uitgesteld. Winus van der Laan, Gerard Jonker. Jan Strating, Fred van Dijk en Jaap Bijmolt zaten als eersten aan de Stamtoavel. In de loop der jaren aangevuld met andere moppentappers.
RTV Noord blikt in een podcast-serie terug op het fenomeen Stamtoavel. Dat gebeurt door betrokkenen van toen aan het woord te laten en de moppen van toen te laten herleven. In deze aflevering Willem Wolthuis.
Je kunt de podcast hier beluisteren. Rolf Schreuder en Erik Hulsegge maakten de podcast over de Stamtoavel.
De twee maakten eerder de Credo over het leven van Ede Staal. Die kan je hier beluisteren.